Prepoznajte promjene madeža

Promjena izgleda madeža može upućivati na ozbiljne zdravstvene probleme povezane s kožom. Stoga je potrebno redovito se samopregledavati i pravodobno se informirati o tome kako izgledaju zabrinjavajuće promjene madeža.

U mnogim gradovima Hrvatske postalo je uobičajeno jednom godišnje za svoje građane organizirati besplatne preventivne preglede madeža. Takvi su pregledi iznimno važni zato što je dokazano kako pravodobno otkrivanje promjena na madežima može pomoći u ranom otkrivanju melanoma, zloćudnoga raka kože koji može završiti smrtnim ishodom. U Hrvatskoj od te bolesti godišnje obolijeva oko 600 osoba, a svake godine broj novootkrivenih slučajeva raste. Kod melanoma je osobito važno otkriti ga čim prije, prije nego što potencijalno metastazira u druge dijelove tijela, jer je u ranoj fazi postotak uspješnoga liječenja veoma visok. 

U najrizičnije skupine spadaju osobe izrazito svijetle puti, očiju i kose, oni koji imaju vrlo velik broj madeža, zatim oni koji imaju velike madeže nepravilnog oblika, osobe koje se pretjerano izlažu sunčevim zrakama i ne koriste nikakvu zaštitu od sunca te osobe koje su u obitelji imale slučajeve obolijevanja od melanoma. 

Promjene na madežu koje upućuju na to da je vrijeme za posjet dermatologu uglavnom se odnose na promjene u izgledu i veličini donedavno uobičajenog madeža. Madeži koje je potrebno provjeriti kod dermatologa najčešće su asimetrični, dok je normalan madež uglavnom pravilnog okruglog oblika. Problematično je i ako madež ima slabo definiran rub: kod melanoma rub je nejasan, a normalni madeži imaju lijepe, oštre i ravne rubove te je jasno gdje prestaje njihova površina. Posebno je važno obratiti pozornost na boju madeža: dok je normalan madež jednobojan, i to smeđe boje, melanomi se često sastoje od više boja, među kojima mogu biti crna, crvena, smeđa i/ili plava. Važna je i veličina: veći madeži najčešće ne moraju biti maligni, ali melanomi uglavnom imaju promjer veći od 6 milimetara. 

I vjerojatno najvažniji razlog za posjet liječniku: madeži se ne bi trebali mijenjati, pogotovo u odrasloj dobi. Stoga, ako primijetite madež koji mijenja veličinu, boju, svrbi ili krvari, svakako što prije posjetite liječnika jer ste tako na dobrom putu da možda uspješno riješite potencijalno vrlo ozbiljan zdravstveni problem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *