Žarnjaci Jadranskog mora – koliko su opasni i gdje možete naići na njih

Ljeto je stiglo, a s njime i sezona godišnjih odmora i morskih radosti. Većina nas jedva čeka skočiti u čisto plavo more, ali uvijek treba imati na umu kako u dubinama i plićacima obitavaju stvorenja s kojima je bolje ne imati bliski susret.

Među njima su i žarnjaci ili mješinci, morske životinje koje se dijele u tri razreda: koralje, obrubnjake i prave meduze. Tijelo im je mješinaste građe, a završava usnim otvorom s lovkama koje su opremljene velikim brojem otrovnih žarnika. Pogađate, ti organi služe za obranu, hvatanje i paraliziranje plijena.

Meduze su vrsta žarnjaka s kojima se kupači ponajviše susreću u ljetnoj sezoni. Iako su redovito na zlu glasu, nisu sve meduze opasne za ljude. U Jadranu su česte vrste uhati klobuk, morska pluća i mediteranska meduza, čije žarnice nemaju nikakav ili pak neznatan učinak na ljudsko tijelo.

Međutim, s nekim meduzama sasvim je druga priča, kao što je, primjerice, slučaj s morskom mjesečinom, koja tipično obitava na pučinama, ali struje je znaju dovesti do obalnog područja. Riječ je o manjoj meduzi s klobukom i lovkama ružičaste boje, a kontakt s njome stvara bolne ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju. 

Kompas meduza još je jedna opasna vrsta koja se zna pojaviti u jadranskim plićacima, a prepoznatljiva je po žuto-smeđem klobuku. Njezine lovke mogu narasti do metra u duljinu, a njihov dodir može rezultirati bolnim opeklinama, plikovima i osipom. U posljednje vrijeme često ih se viđa uz istarsku obalu.

kompas meduza

Osim s meduzom, i susret s vlasuljom može biti neugodan jer u pravilu dovodi do boli, crvenila i osipa na koži. Riječ je o žarnjacima koji žive pričvršćeni na morsko dno i nalik su bilju. U Jadranskome moru najčešće su vrste smeđa i crvena vlasulja, dok je vrlo otrovna zelena vlasulja kod nas, srećom, rijetka. 

Što učiniti kad vas ubode žarnjak? Ozlijeđeno mjesto potrebno je isprati morskom vodom (izbjegavajte običnu vodu jer će povećati osjet bola), a preporučuje se isprati ga i octom ili alkoholom. Ako su u tkivu zaostale lovke, pinceta vam može biti dobar saveznik. Svakako pročitajte i kako tretirati ozljede od morskih životinja. Naravno, u slučaju jakih reakcija i težih simptoma, pogotovo vrtoglavice i povraćanja, obvezno što prije potražite liječničku pomoć.

Nadamo se da će vam ljetni odmor proći bez neugodnih susreta sa žiteljima mora!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

arnjaci-jadranskog-mora-ndash-jgl-obitelj