Kako sigurno rashladiti novorođenčad i bebe ljeti

Ljeto je izazovno godišnje doba za sve nas, no, dok nekima vrućina ne pada toliko teško, drugi se jedva mogu rashladiti. Maloj djeci posebno je teško nositi se s visokim temperaturama, teže nego odraslima jer nemaju u potpunosti razvijen sustav termoregulacije.

Na što je potrebno paziti kada su velike vrućine

Bebe, u usporedbi s odraslima, imaju veći odnos površine tijela u odnosu na težinu, a to znači i da apsorbiraju više topline, što ih čini podložnijima pregrijavanju. Stoga je veoma važno raskomotiti dijete kada ste u automobilu ili pak na suncu i nipošto ga ne ostavljati samo u automobilu, ni na minutu, jer mogu brzo nastupiti gušenje i smrt.

S obzirom na to da bebe ne mogu točno verbalno izraziti kada im je previše vruće ili nelagodno, postanu razdražljive, nemirne ili se počnu pretjerano znojiti. To je siguran alarm da dijete brzo sklonite u hlad ili ga rashladite na drugi način. 

Kako sigurno rashladiti novorođenčad i bebe?

Odaberite laganu odjeću

Novorođenče odjenite lagano, koristeći prozračne i lagane materijale poput pamuka. Izbjegavajte previše slojeva odjeće i pokrivača, a kada su temperature noću visoke, ne strahujte ostaviti dijete da spava samo u peleni. Ako vidite tragove znoja na posteljini, svakako je vrijeme da se riješite pokrivača ili jednog sloja odjeće. U slučaju da je prostorija u kojoj dijete spava pretopla, najsigurnije je rashladiti zrak pomoću mokrih ručnika koje ćete poslagati po prostoru.

Ako koristite klima-uređaj, on ne smije biti usmjeren u dijete, a temperatura zraka ne bi trebala biti niža od tek nekoliko stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu.

Izbjegavajte boravak vani u najtoplijem dijelu dana

Od 10 do 16 sati bebe ne bi trebale boraviti vani jer UV zrake čak i u hladu dopiru do vas. Kratki izleti do trgovine ili ako nešto na brzinu trebate obaviti, su u redu, no višesatni boravak nikako se ne preporučuje. Ako i nakratko izlazite, koristite zaštitnu opremu poput šešira i tanke odjeće s dugim rukavima jer djetetova ramena obvezno moraju biti pokrivena.

Osigurajte djetetu dovoljno tekućine

Bebe su izložene većem riziku od dehidracije zbog svoje male tjelesne mase i većeg omjera tjelesne površine i težine. Ako dojite, neka to bude na zahtjev djeteta, pa i češće, prema vašoj procjeni. Bebe koje se hrani na bočicu, mogu uzimati češće i manje obroke kako bi ostale hidrirane. Ako je beba malo starija i već pije vodu, uvijek imajte bočicu vode sa sobom.

Hladan ručnik i tuš

Ako je beba i dalje nervozna i ne uspijevate je rashladiti vodom ili razodijevanjem, možete je istuširati mlakom vodom ili pak vodom koja ima od 35 do 37 stupnjeva, što je najprikladnije za novorođenčad. Novorođenče izbjegavajte tuširati zbog temperature vode koja može varirati u tušu, nego ga okupajte u kadici s čistom vodom. Kod djece koja imaju atopijski dermatitis, često se kupanje i tuširanje ne preporučuje zbog isušivanja kože pa, ako je tako, možete koristiti hladan ručnik ili kompresu koju ćete staviti na čelo ili vrat djeteta kako biste ga rashladili. Pazite da ručnik nije prehladan kako ne bi izazvao nelagodu.

Prepoznajte znakove toplinskog udara

Novorođenčad i mala djeca više su nego odrasli izloženi toplinskom udaru i zato je važno prepoznati sljedeće znakove:

  • visoka tjelesna temperatura;
  • pretjerano znojenje;
  • poremećaj svijesti –  beba može biti neobično pospana, nemirna, zbunjena ili letargična; možda će imati teškoća s buđenjem ili biti manje aktivna nego inače;
  • poremećaji disanja – može se primijetiti ubrzano ili plitko disanje; beba može imati teškoća s disanjem ili izgledati kao da se guši;
  • crvena i vruća koža – koža djeteta može postati crvena i vrlo topla na dodir, osobito na licu, vratu i prsima;
  • povraćanje ili mučnina.

Ako primijetite bilo koji od tih simptoma ili posumnjate na toplinski udar kod svoga djeteta, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. U međuvremenu, dok čekate pomoć, dijete sklonite na hladnije mjesto, osvježite ga vodom ili mokrim ručnikom i pokušajte mu sniziti tjelesnu temperaturu.

Važno je zapamtiti da je prevencija najbolji pristup. Uvijek pokušajte izbjegavati izlaganje djeteta ekstremnoj vrućini, održavajte ugodnu temperaturu u okruženju, pravilno hidrirajte dijete i budite svjesni znakova pregrijavanja kako biste na vrijeme reagirali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-sigurno-rashladiti-novoroenad-i-bebe-ljeti-ndash-jgl-obitelj