Vodeni sportovi koje možete isprobati ovog ljeta

Iako je ovo ljeto malo kišovitije od prosjeka, osvježenja baš i nema na vidiku jer živa na termometru svejedno skače, a temperaturni rekordi obaraju se iz dana u dan. U takvim uvjetima teško je natjerati se na išta, a kamoli na rekreaciju. Ipak, kako ljeto ne biste proveli pod klima-uređajem (zaista bi bila prava šteta propustiti sve blagodati boravka na svježem zraku), donosimo vam nekoliko prijedloga za ljetne aktivnosti koje ćete, vjerujemo, s guštom isprobati budete li u prilici.

Kajaking

Ta će vam izvrsna ljetna razonoda, osim pokojeg sata, “ukrasti” i mnogo kalorija. Uranjajući veslo u vodu s obje ruke i razbijajući pritom otpor vode ne samo da vježbate koordinaciju, nego i oblikujete leđa te jačate trbušnu regiju. Pridodate li tome i izmjenu intervala, koristi od te zabavne aktivnosti imat će i srčani mišić jer kajakarenje povećava broj otkucaja srca i ubrzava disanje. Kajak je veoma stabilan i stoga apsolutno prikladan za početnike i, što je najbolje, jednako je zabavan solo i u paru, na moru, rijeci ili jezeru. 

Rafting

Nimalo manje zabavan, ali mrvicu tehnički zahtjevniji, rafting također sagorijeva kalorije brzinom munje, a uz to pridonosi razvoju snage, fleksibilnosti i koordinacije. Možda i nije najbolji odabir za one slaba srca, ali definitivno jest za sve željne novih iskustava, prekrasnih pejzaža i zdrave doze adrenalina. Za razliku od kajakinga, rafting nije aktivnost za solo igrače, a da bi bio uspješan, uz malo spretnosti, zahtjeva prikladnu opremu, spretnog i savjesnog vodiča te dobru komunikaciju i razvijenu sposobnost za timski rad. 

Kite ili windsurfing

Jedrenje na dasci, na popularnom SUP-u, zabavna je aktivnost koja jača cijelo tijelo (posebno leđa), a ravnotežu dovodi do savršenstva. Osim SUP-a, odijela, dobre volje i spremnosti na malo namakanja, jedrenje na dasci zahtjeva izdržljivost ruku, intenzivan rad koljena i – naravno – dobar vjetar. Nekoliko savjeta ako ste početnik: noge postavite u širini ramena, ravnotežu održite laganim savijanjem noge u koljenima, leđa neka uvijek budu ravna, a desna ruka na jarbolu. Sretno!

Snorkeling

Za sve one koji prvi put čuju za taj termin, riječ je o upotrebi disalice i maske koji vam omogućuju promatranje podvodnih atrakcija dok plutate na površini uz malo napora. Naše je podmorje kao stvoreno za istraživanje pa se, kad stignete na plažu, prihvatite maske i odvažite u avanturu te upoznajte sa svim biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju naše podmorje. Kada vam dosadi ležerno plutanje, slobodno zaronite jer ronjenje na dah izvrstan je trening za srce, pluća i krvne žile te razvoj mentalnog fokusa. Osim kvalitetne maske i disalice, za te morske radosti trebat će vam i peraje koje štede energiju i omogućuju vam da uz manje napora plivate više, brže i dalje. 

Kojim god vodenim sportom odlučili razbiti duge ljetne dane, pobrinite se da u tu avanturu idete čistih dišnih puteva. Da vas upala nosne sluznice, sinusa ili ždrijela ne ometaju u koncentraciji i pravodobnom izvođenju potrebnih radnji poput izjednačavanja tlaka pri zaronu, neka se i Aqua Maris Clean, sprej za nos s izotoničnom morskom vodom, nađe u vašoj torbi za plažu. 

Osim toga, savjetujemo vam da opremu redovito održavate, posebno peraje, ronilačka odijela, papuče za more i obuću za surfanje. Naime, ako se ne održavaju redovito i pravilno, postat će pravi rasadnik gljivica i plijesni koje obožavaju toplo i vlažno okruženje. Ako slučajno primijetite žućkastu točkicu ispod nokta ili vam nokti odjednom postanu krhki i zadebljani, pomozite si FungliacSET* ljekovitim lakom za nokte, čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija nokta. 

Za ljeto prepuno avantura i lijepih uspomena, pripremite se i opremite na vrijeme te birajte kvalitetne i pouzdane saveznike!

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vodeni-sportovi-koje-moete-isprobati-ovog-ljeta-ndash-jgl-obitelj