Zanimljivosti o oceanima

O njima smo čitali u mnogim knjigama, časopisima i monografijama, gledali smo ih u brojnim igranim filmovima, a nerijetki su u njima i zaplivali. Iako, zahvaljujući znanstvenim istraživanjima, raspolažemo mnoštvom informacija o oceanima, neke od njih i danas su ravne čudu.

Ako ste nekada u školi učili kako nas okružuju Atlantski, Tihi i Indijski ocean, nova podjela tome pridodaje još dva  – Južni ocean smješten oko Antarktike i Arktički ocean smješten oko Arktika. Južni ocean službeno je potvrđen 2000. godine i jedini se definira linijom zemljopisnih širina bez ikakvih kopnenih granica. Brojni oceanografi pak često navode samo četiri oceana jer smatraju da je Arktički ocean samo dio Atlantskoga.

Površinom najveći, Tihi ocean zauzima trećinu Zemljine površine, odnosno više od ukupne površine cjelokupnog Zemljina kopna ili, još preciznije, 179,7 milijuna četvornih kilometara. Njegova najdublja točka ujedno je i najdublja točka na svijetu, a zove se Marijanska brazda. Često se raspravlja o tome koliko je točno duboka, a prema posljednjim podacima, nalazi se 11,02 metara ispod razine mora, što je ujedno i razlog što su u nju do sada uspjela zaroniti samo tri čovjeka.

Biljni i životinjski svijet oceana obitava najčešće na dubini do 200 metara. Razlog tome je činjenica da u veće dubine ne prodire sunčeva svjetlost nužna za postojanje biljaka, a ujedno je i izrazito hladno. Jednostavni organizmi i stanovnici morskog dna uspjeli su se prilagoditi i tim uvjetima. Tome pribrajamo i neke životinje, uglavnom malene, čija je prilagodba prošla toliko dobro da mogu čak i uginuti ako zaplivaju na površinu.

Nasuprot tajnama koje kriju dubine oceana, jednako su zanimljive i morske planine koje se kriju u svakom oceanu. U Tihom oceanu nalazi se čak 14.000 morskih planina koje se uzdižu do visine od gotovo 2000 metara, a neke strše iz mora u obliku podvodnih grebena.

Svoj naziv Atlantski je ocean dobio prema grčkom nazivu za zemaljsku kuglu Atlas. Vjerovalo se da je napredan mitski otok Atlantida postojao negdje na njegovu području te da se nalazi potopljen u njegovim dubinama. Osim tog vječnog misterija, na dnu oceana krije se i pravo bogatstvo brodova potonulih tijekom povijesti, oko 3 milijuna brodskih olupina različitih dimenzija. Ako ste se ikada zapitali u kojem smjeru krenuti u potragu za navodno skrivenim blagom ispod površine mora, možda se u tim teško dostupnim olupinama krije odgovor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zanimljivosti-o-oceanima-ndash-jgl-obitelj