Zaljubite se u najljepše jezerske izvore Hrvatske

Brojne prirodne ljepote nisu nepoznanica za Hrvatsku, a među njima se nalaze i ponekad nepravedno zanemareni impresivni jezerski izvori. Takvi izvori karakteristični su za krško područje, a zbog njihove posebnosti poput izgleda, magične kombinacije boja i fascinantne dubine trebali bi se pronaći na svim listama putovanja.

Jezerski izvori nastaju tako što voda iz podzemlja nadire preko uskog sifona te na površini stvara jezerce iz kojeg voda polako istječe. Smatraju se uzlaznim izvorima, odnosno vrelima na kojima voda unatoč gravitaciji izvire iz unutrašnjosti zemlje, a često su skriveni u sjenama gustih planinskih šuma. Kao rezultat izuzetne bistrine vode javlja se zadivljujuća tirkizna boja koja dolazi od bjeline pijeska ili stijena, na kojima se reflektiraju i nebo i okolna šuma.

Izvor koji nije skriven u šumi ili tami kanjona i pećina je Glavaševo (Milaševo) vrelo, jedno od vrela Cetine koje ima status hidrogeološkog spomenika prirode. Na lokaciji u ogoljelom kršu podno Dinare do te ljepote lako je doći. Sigurni smo da će vas na prvi pogled ostaviti bez daha. Izgledom podsjeća na vodeno oko nevjerojatne tirkizne boje, a dok vi gledate u unutrašnjost i pokušavate zamisliti dokle seže dubina, imate osjećaj da s jednakom zadivljenošću i jezero promatra vas. Dosad su ronioci istražili do 150 metara dubine, ali svakim novim istraživanjem i korištenjem bolje tehnologije dolazi se do novih, još većih brojki.

Sigurni smo da će vas na prvi pogled ostaviti bez daha.

U Hrvatskoj je najdublje vrelo Une, a da je dublje od 200 metara potvrdio je 2007. godine talijanski speleoronilac Luigi Casati. Smješteno je podno planine Čemernice i brda Lisine, a do njega vodi stazica kroz gustu šumu. Nedaleko od glavnog izvora još su dva Unina vrela, Velika i Mala Neteka, a cijela je okolica bogata manjim vrelima i rječicama koje pronalaze put do velike rijeke.

Još jedno impresivno krško vrelo koje ne smije ostati nespomenuto je izvor Kupe, smješteno ispod stotinu metara visokih vertikalnih stijena u Nacionalnom parku Risnjak. Posebno je jer se napaja s planinskoga područja na kojemu padne najviše kiše i snijega u Hrvatskoj pa voda istječe minimalno 1100 l/s, dok je maksimalne količine teško izmjeriti jer tada nastaje prava bujica iz zapjenjenoga grotla.

Jezerski izvori, kao i mnogo toga u Hrvatskoj, povezuju se s maštovitim legendama i povijesnim pričama koje su se među lokalnim stanovništvom prenosile generacijama, a najbolji način da ih saznate je da se uputite u razgledavanje i čujete ih iz prve ruke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zaljubite-se-u-najljepe-jezerske-izvore-hrvatske-ndash-jgl-obitelj