Kako ovog Božića NE postati kućni Grinch

Stara poslovica kaže kako postoje dvije vrste ljudi: oni koji uzbuđeno i s veseljem odbrojavaju dane do početka Božića te oni koji jedva čekaju da blagdani završe.

Ove druge često nazivamo Grinchevima, po svima znanom zelenom stvoru iz dječjih knjiga i filmova. Premda (pred)blagdansko vrijeme zna biti ispunjeno stresom, strkom i prevelikim očekivanjima, ne morate nužno biti grintavi mrzitelj ovog doba godine. Grinch je ionako na kraju priče zavolio Božić, zar ne? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše “prebrodite” nadolazeće dane.

Posvetite se nečemu što volite

Obavili ste šoping, okitili bor, poslali čestitke i isplanirali blagdanski jelovnik? U redu, sada je vrijeme da dignete “sve četiri u zrak”. Božić bi trebao biti vrijeme odmora i mira, stoga iskoristite tih nekoliko slobodnih dana da se u većoj mjeri posvetite stvarima koje posebno volite i koje vas opuštaju. Pročitajte tu knjigu koja vam stoji na polici od pretprošlog Interlibera, pogledajte sva tri Gospodara prstenova u istome danu, otvorite ono vino koje godinama čeka savršenu priliku ili jednostavno provedite poslijepodne u lijenom drijemežu. Drugim riječima, blagdani su sjajna prigoda za punjenje baterija.

Manite se interneta

Koliko god to bilo teško i naizgled nemoguće, držite se podalje od interneta i uređaja koji vam omogućuju pristup njemu. Pogotovo izbjegavajte učestalo čitanje vijesti i raznoraznih članaka na portalima jer u današnje pandemijsko vrijeme vjerojatno će vas samo oneraspoložiti. Barem si za vrijeme Božića možete priuštiti kratki bijeg od sive stvarnosti, što će vam vjerojatno i poboljšati raspoloženje.

Napravite dobro djelo

Dobra djela trebali biste činiti tijekom cijele godine, ali kada nekome barem malo uljepšate blagdane – to je zaista poseban osjećaj. Ispecite kolač za susjedu s drugog kata koja živi sama, uplatite online donaciju u neku plemenitu svrhu, ponudite se da pričuvate psa prijatelju koji mora provesti blagdane radeći, nazovite djedove, bake, tete i stričeve te ih pitajte kako su… Mali znaci pažnje nekima znače neizmjerno mnogo, a i vi ćete osjetiti neku ugodnu toplinu oko srca.

Napravite nešto kreativno

Imate talenta za crtanje? Ili pisanje? Ma, i ako nemate, svejedno pokušajte dio slobodnoga vremena posvetiti nekoj kreativnoj aktivnosti, makar to bilo črčkanje po papiru ili bojanje bojanki za odrasle (koje inače mogu pomoći u borbi protiv stresa). Kreativan rad ispunjava, ali i zaokuplja misli te ćete u trenu zaboraviti da traju “omraženi” blagdani.

Voljeli ih ili ne, zimske blagdane pretežno provodimo u suhom i zatvorenom prostoru, stoga imajte pri ruci Vizol S kapi za oči. Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju, a mogu ih upotrebljavati i osobe koje nose leće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-ovog-boia-ne-postati-kuni-grinch-ndash-jgl-obitelj