Vodič kroz najčešće dječje ozljede

Djeca su podložna ozljedama već od navršenog trećeg mjeseca života. Ozljede su sastavni dio odrastanja s kojim se trebaju znati nositi oni sami, ali i roditelji. Kako bismo vam pomogli da najčešće ozljede malih istraživača uspješno izliječite i prevladate bez panike, donosimo vam mali vodič s kratkim uputama za pružanje prve pomoći.  

Udarci u glavu

Iz takvog iskustva djeca izlaze s masnicama, slomljenim zubom, krvarenjem iz nosa, a ponekad i s potresom mozga. Masnice i čvoruge riješit će ledeni oblozi, a kako biste eliminirali i posljednju opciju, provjerite ima li dijete zamagljen vid, osjeća li vrtoglavicu, glavobolju i nagon za povraćanjem. Imajte pritom na umu da simptomi mogu uslijediti i nekoliko sati do nekoliko dana nakon udarca. Ako povraćanje traje dulje od jednoga dana, svakako se javite pedijatru ili dežurnoj medicinskoj ustanovi.

Posjekotine i ogrebotine

Ozljede tog tipa najprije isperite vodom kako biste uklonili krv i eventualna strana tijela poput pijeska i kamenčića te posušite. Površinske posjekotine možete tretirati uz pomoć Dermospray antiseptika koji, za razliku od čistog alkohola, ne ostavlja osjećaj pečenja na rani.  Pantexol krema i Pantexol losion pomoći će pak u zacjeljivanju rana. One dublje rane ipak treba, do posjeta liječniku, zaštititi sterilnom gazom pa učvrstiti zavojem kako bi se spriječilo krvarenje. Za sigurnu i bezbrižnu igru pouzdajte se i u aktivni Panthenol sprej koji je pogodan za djecu od navršene tri godine, a pomaže u obnovi oštećenog površinskog sloja kože.

Krvarenje iz nos

Neugodno je, ali srećom, obično traje tek pet do deset minuta, a pojavljuje se kao posljedica jačeg udarca. Kako biste zaustavili curenje krvi iz nosa, posjednite dijete uspravno i ne zabacujte mu glavu unatrag! Na potiljak mu postavite hladni oblog koji će zaustaviti dotok krvi, pritisnite mu nosnice prstima te ostanite tako barem deset do petnaest minuta.  

Opekline

Otprilike 85 posto opeklina možete zaliječiti sami. Crvenu i otečenu kožu rashladite pod mlazom hladne vode, a zatim pažljivo posušite i stavite sterilnu gazu. Ako je situacija ozbiljnija od crvenila i pokojeg mjehurića, pomoć potražite u najbližoj dežurnoj ambulanti. 

Uganuća i prijelomi

Kod jasnih prijeloma potrebno je zaustaviti krvarenje, zaštititi ozlijeđeno područje sterilnom gazom, imobilizirati ozlijeđeni dio tijela te pozvati Hitnu pomoć. Ako je dijete palo i ozlijedilo se, a, iako nema vidljivih prijeloma, bol ne prestaje ni nakon nekoliko dana, vjerojatno je riječ o uganuću. Međutim, kako biste bili sigurni, najbolje je provjeriti s liječnikom i eventualno snimiti ozlijeđeni dio tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vodi-kroz-najee-djeje-ozljede-ndash-jgl-obitelj