Kako ostvariti zacrtane životne ciljeve

Iako je to vjerojatno “pitanje svih pitanja”, a put svakog od nas prema ostvarenju tih ciljeva individualan, vođenje pojedinim specifičnim smjernicama može biti od velike pomoći.

Postavite si realne ciljeve

Mnogi će, razgovarajući o toj temi, zapravo govoriti o svojim snovima. No, bez obzira na to što svatko od nas može i treba sanjati, znamo kako snovi najčešće završavaju: buđenjem, a java oko nas znatno je drukčija od onoga što smo zamišljali. Tako je i s ciljevima: imamo specifične želje, no kolike su nam stvarne šanse da ih i ostvarimo? Stoga, važno je sagledati širu sliku i kontekst u kojemu se nalazimo te prepoznati koje su zapravo mogućnosti pred nama da bismo ostvarili željeni cilj. Na samom početku tog puta važno je identificirati pojedine rupe na vašem putu; to će vam pomoći da se na vrijeme pripremite za eventualne “zamke” pred kojima ćete se naći, ali i pokazati kako je vašu “rutu” možda potrebno djelomično modificirati. To će možda ponekad i produljiti vaše putovanje do cilja, ali će vam zasigurno i povećati šanse da do njega zaista stignete.

Podijelite ih na kratkoročne i dugoročne

Ponekad taj put do željenog cilja može biti poprilično dugačak i zamoran, a na takvom je putovanju lako izgubiti motivaciju. Stoga, podijelite svoje ciljeve na kratkoročne i dugoročne, odnosno posložite put do ostvarenja krajnjega cilja tako što će se on sastojati od mnogo manjih ciljeva. Nakon ostvarenja svakoga od njih, osjećat ćete zadovoljstvo te spremniji nastaviti dalje. Također, ne zaboravite proslaviti jer – vi to zaslužujete.

Znajte što su vam slabosti, a što su vam snage

Na tom putu, vi ćete biti glavni vozač. Stoga, važno je poznavati sebe i svoje reakcije na pojedine “rupe”. Jeste li paničar ili osoba koja lako odustaje kada naleti na problem? Što vas motivira da ipak nastavite dalje? Kako se nosite s odgovornošću u kriznim situacijama? Sve su to pitanja na koja je dobro znati odgovor, kako biste se u slučaju neke od navedenih situacija mogli što prije sabrati, reagirati i nastaviti svoj željeni put.

Okružite se ljudima koji vjeruju u vas

Na vašem putu sigurno će biti trenutaka kada ćete i sami posumnjati u sebe, a od pomoći vam nikako neće biti ako u svom okruženju imate i druge osobe koje sumnjaju u vaše znanje, motivaciju i vještine da ostvarite zacrtani cilj. Stoga se nastojte okružiti upravo drukčijim osobama: onima koje možda nisu najstručnije ili najrelevantnije kada je riječ o problemu koji vas muči, ali su svakako osobe koje vas najbolje poznaju i koje vam žele pružiti podršku. Takvi će ljudi dobro znati što je najbolje za vas i podržati vas na putu vašega ostvarenja željenih ciljeva, osobito kad na njemu postane teško..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-ostvariti-zacrtane-ivotne-ciljeve-ndash-jgl-obitelj