Vježbati kad ste prehlađeni – da ili ne?

Dolaskom hladnijih jesenskih dana pojavljuju se i prve prehlade i neugodni simptomi koji ih prate: slinav nos, začepljenje dišnih puteva, kašalj i slično? Premda je redovita tjelovježba sastavni dio zdravog načina života, preporučuje li se vježbanje i u takvim uvjetima?

Moguće je da ste samo redovit rekreativac ili da se pak pripremate za neku važnu utrku, a ulovila vas je gadna prehlada. Što učiniti? Nastaviti vježbati istim intenzitetom ili stati na neko vrijeme? Dosad provedena istraživanja pokazuju da možete nastaviti vježbati, ali se preporučuje vježbanje 10 do 15 posto smanjenog intenziteta. Naime, pokazalo se i da lagani trening te toplo tuširanje nakon njega mogu pomoći u raščišćavanju dišnih puteva na nekoliko sati. Osim toga, uobičajen ili intenzitetom mrvicu lakši trening neće dodatno narušiti vaš ionako oslabljen imunitet, koji je i glavni krivac vaše prehlade.  

Druga je pak stvar ako imate i povišenu tjelesnu temperaturu. U tom se slučaju vježbanje nikako ne preporučuje jer ćete dodatnim zagrijavanjem tijela koje se događa kao posljedica vježbanja samo još više povisiti svoju ionako (pre)visoku temperaturu te tako dodatno izmoriti već oslabljen organizam. Iako ste sigurno čuli onaj mit da se kad ste bolesni morate dobrano oznojiti kako biste izbacili viruse iz tijela, to nikako nije istina. Naime, pojačanim znojenjem izbacit ćete minerale koji su vam nužni za oporavak te dodatno oslabjeti svoj narušeni imunitet. Kod povišene tjelesne temperature preporučuje se mirovanje, a sve da i ne vježbate čak 10 dana, to neće utjecati na vašu stečenu tjelesnu kondiciju jer ona počinje slabjeti tek nakon 10-ak dana nevježbanja.

Lagani trening te toplo tuširanje nakon njega mogu pripomoći u raščišćavanju dišnih puteva na nekoliko sati. Osim toga, uobičajen ili intenzitetom mrvicu lakši trening neće dodatno narušiti vaš ionako oslabljen imunitet, koji je i glavni krivac vaše prehlade.

U svakom slučaju, ako vježbate bolesni, preporučuje se da uzmete neki od korisnih pripravaka koji vam mogu pomoći u nadoknađivanju nužnih vitamina i minerala koje gubite znojenjem.

Alfabiotik probiotske vrećice sadrže upravo takve sastojke i dostupne su bez recepta u svakoj boljoj ljekarni. 

Stoga – ako vježbate prehlađeni, koristite ih te se tako osigurajte da svoj imunitet nećete još dodatno iscrpiti tjelesnim naporom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
' . $next_post->post_title . ''; } ?>
Sljedeći članak
Palenta pikant