
Palenta pikant
Palenta može biti prilog ili glavno jelo i neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje. Nekad je bila tipično jelo siromašnih slojeva stanovništva, a danas je otkrivaju mnogi otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog uz mesna ili riblja jela. Priprema palente vrlo je jednostavna i brza, a mi vam donosimo fini pikantan prijedlog gdje povrćem oplemenjena kukuruzna krupica ima ulogu samostalnog jela.
Sastojci
palente po želji
masnoće (žličicu maslinovog ulja ili maslaca)
sol
razno povrće: paprika crvena, zelena, mladi luk, tikvice, mrkva, korijen celera, patlidžan, brokula, kukuruz (sve narezati na kockice)
češnjak
1/2 dcl bijelog vina
2 ljuta feferončića
sir gauda
sir parmezan
Receptura
U slanoj vodi skuhati palentu (malo tvrđu) i dodati masnoću. Kad je palenta skuhana izliti je u pleh i pustiti da se ohladi.
U tavi zagrijati ulje, dodati protisnuti češnjak da samo malo požuti i zatim dodati povrće narezano na kockice. Povrće dinstati na laganoj vatri 30 minuta, pri kraju dodati feferončiće i vino. Na ohlađenu palentu posipati parmezan i posložiti povrće. Po vrhu naribati sir.
Peći na 180 oko 20 min i poslužiti toplo.
Autorica:
Brigita Živanović
Fotografija je ilustrativna.