Kako povećati količinu mlijeka u dojkama?

Priča o tome kako povećati količinu mlijeka u dojkama jednako je mnogo kao i onih o tome zašto je nekome mlijeko nestalo preko noći. Mlijeko u dojkama nit’ nestaje, nit’ se stvara preko noći. Nema čarobnog napitka, a na povećanu laktaciju ne djeluju ni pivo, ni čudotvorni čajevi, ni sokovi, ni posebne vrste meda… Djeluje samo jedno: dojenje, dojenje i dojenje.

Koliko dijete posisa, toliko će se mlijeka stvoriti. I to je to! Toliko jednostavno da je teško povjerovati. Upravo se zbog toga laktacijske stručnjakinje po cijelome svijetu bore za ukidanje hranjenja novorođenčadi svaka tri sata. Nekim bebama taj ritam odgovara, ali činjenica je da je čin dojenja ono što stvara mlijeko. Uzme li se to u obzir, nije čudno što nekoj djeci trebaju kraći razmaci između podoja. 

Mlijeko nadođe nakon poroda, to svi znaju. Ono što mnogi ne znaju je sljedeće – tome je tako jer goleme količine prolaktina, hormona koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, mogu početi djelovati tek nakon što posteljica izađe iz tijela nakon porođaja pa tijelo rodilje time ostane bez estrogena i progesterona koje je ona lučila. Visoke razine prolaktina prije poroda, i 2 do 3 tjedna nakon poroda, pomažu da mlijeko nadođe, dakle, u razdobljima kad nema sisanja te kad se ono tek uspostavlja. 

Ali, jednom kad se dojenje uspostavi, beba stvara mlijeko dojeći jer ritmičkim pokretima vilice stimulira bradavicu koja šalje impuls do majčina mozga. Tako se razina prolaktina ponovno povisi, a najviša je nekih 45 minuta nakon podoja. Kad prolaktin doputuje do dojki, stanice koje proizvode mlijeko u dojkama osjete ga i na njega reagiraju – novom proizvodnjom mlijeka. Stoga dojke budu prepune ujutro jer bebe znatno više i češće sisaju predvečer i tijekom noći pa tada jače isprazne dojku, i stvore više prolaktina.

Svaka beba kad-tad dođe do skoka u razvoju, onih nekoliko dana kada su neutješne i samo žele biti na dojci.

Za to postoji sasvim dobar evolucijski razlog – koji nije natjerati majku u ludilo – već navući si više mlijeka jer to rast i razvoj tijela zahtijevaju. Stavljanje djece na podoj svaki put kad to traže tijekom skoka u razvoju, ali i inače, naziva se dojenje na zahtjev.

I da je to sve, ne bi bilo problema. Ali – oksitocin. Hormon ljubavi upravlja i otpuštanjem mlijeka iz dojke. Tu se mnoge majke pogube te pomisle da mlijeka nemaju ili da su ga izgubile, a samo nemaju oksitocina, koji je osjetljiv na raspoloženje dojilje. Slikovito rečeno, oksitocin stvara one nezgodne situacije u kojima ženama krene mlijeko kad se sjete svoje bebe ili kad čuju plač svoje ili tuđe bebe. Druga strana toga je da majke bez oksitocina – one napete ili pod stresom –  neće moći izbaciti već proizvedeno mlijeko. Stoga je sretna i opuštena dojilja najbolji način da se poveća količina mlijeka u dojkama – oksitocin će omogućiti da izađe već proizvedeno da bi se stvorilo novo.

I na kraju, bez obzira na dojenje na zahtjev i opuštenost dojilje, količina mlijeka neće se povećavati ako dojilja ne jede i ne pije dovoljno. Stoga, pijte mnogo vode, jedite juhu i raznovrsnu hranu svaki dan, a vraćanje na težinu prije poroda ostavite za ono razdoblje kad dijete prohoda – tada ćete sigurno smršavjeti trčeći za djetetom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Palenta pikant
kako-poveati-koliinu-mlijeka-u-dojkama-ndash-jgl-obitelj