Uvođenje alergenih namirnica u bebinu prehranu

Iako se alergije mogu pojaviti kod sve djece i u bilo kojoj životnoj dobi, uglavnom se javljaju kod djece čiji roditelji imaju netoleranciju na određenu namirnicu. Ako je jedan roditelj alergičan na neku namirnicu, dijete ima čak dvostruko veću mogućnost razvoja alergije na hranu, a ako su oba roditelja alergična, taj se postotak učetverostručuje. 

Donedavno se vjerovalo da bi se alergene namirnice (jaje, riba i plodovi mora, gluten, orašasti plodovi, kravlje mlijeko, citrusi, rajčica, jagode…) trebale uvoditi tek nakon što dijete navrši godinu dana kako bi se njegov probavni sustav u potpunosti razvio te potencijalno zaštitio od pojave alergije, ali novija istraživanja pokazuju da za tim nema potrebe. Ako dijete ima alergiju, ona će izaći na vidjelo prije ili kasnije. Svakako se i dalje savjetuje da se općenito s dohranom djece počne nakon njihova šestog mjeseca života te da se postupno uvode nove namirnice. 

Na konkretnu pojavu alergije utječu geni i okoliš, točnije – izloženost različitim alergenima. Oni se nalaze posvuda i vrlo lako prenose na djecu, i to putem kontakta kože o kožu, dišnog sustava te direktno putem hrane. Ako se i odlučite određenu namirnicu ne uvoditi djetetu putem dohrane jer bi mogla izazvati alergiju, ako ta namirnica na bilo koji način dođe u kontakt s djetetovom kožom, vrlo će se vjerojatno pojaviti alergijska reakcija (osip, crvenilo, svrbež, kašljanje). Upravo to je i odličan način za testiranje neke namirnice za koju sumnjate da bi mogla biti alergena za vaše dijete. Na malom području djetetove podlaktice nanesite namaz od kikirikija ili kravlje mlijeko i pratite hoće li se pojaviti reakcija. Ako ne dođe ni do kakve reakcije, sutradan slobodno u djetetovu hranu dodajte jednu do dvije žličice namirnice koju se testirali. Tu namirnicu obvezno trebate nuditi djetetu tijekom 3 do 4 dana jer se neke alergije javljaju malo kasnije ili tek kad se konzumira veća količina određene namirnice. U dane kada se odlučite uvoditi takve namirnice nemojte dodatno uvoditi i drugu hranu koju dijete još nije konzumiralo kako biste, ako dođe do alergijske reakcije, bili sigurni koja od namirnica ju je uzrokovala. 

U slučaju pojave alergijske reakcije obvezno se javite pedijatru koji je nadležan za vaše dijete te prekinite s uvođenjem te namirnice. Ako želite ojačati djetetov imunitet, osobito crijevnu floru od prvih dana bebina života, rješenje su Normia baby kapi. Riječ je o probiotiku koji sadrži probrane sojeve bakterija koje se inače nalaze i u majčinu mlijeku.

S uvođenjem jedne od iznimno zdravih namirnica treba biti veoma oprezan – s medom. Med je, naime, visokoalergena namirnica te se preporučuje da je se uvodi u prehranu djeteta tek nakon njegove navršene godine dana. Zašto je tome tako? Poznato je da je med teško probavljiv i kod male djece može uzrokovati grčeve, ali najveća opasnost je činjenica da ponekad može sadržavati spore bakterija koje uzrokuju teško oboljenje – botulizam, i to osobito kod djece mlađe od godinu dana. 

Uvođenje dohrane, pa tako i potencijalno alergenih namirnica neizostavan je dio djetetova odrastanja i razvoja. Nema potrebe za žurbom, ali niti za predugim čekanjem na uvođenje tih namirnica. Najbolja je uravnotežena i raznovrsna prehrana koja uključuje i potencijalno alergene namirnice. Naravno – ako se nakon njihova uvođenja utvrdi da dijete na njih nije alergično. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

uvoenje-alergenih-namirnica-u-bebinu-prehranu-ndash-jgl-obitelj