Izvanškolske aktivnosti – kako odabrati pravu?

Današnji školarci uglavnom se izvan školskih klupa bave još ponekim aktivnostima. Razni sportski programi, škole stranih jezika, plesne radionice… Izbor je zaista širok, a vremena malo. Stoga treba pametno odabrati te vrijeme i novac usmjeriti u aktivnost koja će cijeloj obitelji pričinjavati zadovoljstvo.

Odluka cijele obitelji

Zašto bi o uključivanju djeteta u izvanškolske aktivnosti trebala razmisliti, odnosno odlučiti cijela obitelj? Zato što, osim samoga školarca koji odlazi na aktivnost, neovisno o tome je li riječ o treninzima tenisa ili satovima violine, najčešće u tu aktivnost neposredno biva uključena i osoba koja sve to plaća, odnosno član ili članovi obitelji koji dijete voze/prate na tu aktivnost. Stoga pri izboru aktivnosti, pored samih želja djeteta, veliku ulogu ima i dostupnost te iste aktivnosti. 

Primjerice, ako živite u manjemu mjestu gdje uključivanje u neku izvanškolsku aktivnost podrazumijeva da netko od članova obitelji mora dijete nekoliko puta tjedno voziti na treninge/lekcije u drugo mjesto i pričekati ga dok ne završi sa satom, razmislite možete li zaista dugoročno to osigurati svome djetetu. Ako na to niste spremni ili mislite da ćete iz nekog drugog razloga nakon određenog vremena morati odustati od takve prakse, budite svjesni da će dijete biti veoma nesretno i razočarano ako od aktivnosti zbog takvih razloga bude moralo odustati, a nesretni ćete biti i vi jer svojemu djetetu niste uspjeli omogućiti ono što je toliko željelo. Također, važno je imati na umu i cijenu opreme i drugih potrepština za izvedbu aktivnosti te biti realan pri donošenju odluke.

Osluškujte dijete

Pri odabiru aktivnosti važno je imati na umu talente koje dijete pokazuje, a ponekad i njegove fizičke predispozicije. Naravno da je dijete važno poticati da se bavi onim što njemu pričinjava zadovoljstvo, ali je također potrebno biti spreman na potencijalno razočaranje ako dijete ne uspije ostvariti ono čemu teži (primjerice, želi se baviti pjevanjem, a pokaže se da nema sluha i sl.).  

Neke aktivnosti mogu vam se učiniti isuviše opasnima za određenu dob pa i to može presuditi u odabiru (primjerice, neke borilačke vještine ili ekstremni sportovi). Važno je osvijestiti da sve sportske aktivnosti u određenoj mjeri mogu biti opasne i dovesti do ozljeda, ali je isto tako ozljede moguće prevenirati pravilnim zagrijavanjem i brigom o tijelu mladoga sportaša. 

Zdravlje djeteta važno je i potrebno za bavljenje bilo kojom aktivnosti, a u njegovu očuvanju može mu pomoći Alfabiotik junior, kvalitetan probiotik koji čuva imunitet vašega maloga sportaša za hladnih jutarnjih treninga. Meralys HA otvorit će nosnice malih pjevača i omogućiti im da pravilno dišu dok se pripremaju za svoja prva iskustva na pozornicama. Kad zimske boljetice napadnu vaše male glazbenike i sportaše, imajte pri ruci prave pripravke koji će im pomoći da lakše ostvare ono čemu teže i što su zamislili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

izvankolske-aktivnosti-kako-odabrati-pravu-ndash-jgl-obitelj