Utjecaj koronavirusa i cjepiva na trudnoću i novorođenčad

Od početka pandemije COVID-a 19 vode se velike polemike, većinom na društvenim mrežama, o tome koliko su cjepiva sigurna za trudnice te kako zaraza virusom utječe na trudnicu i dijete. Većina studija o tome do sada je provedena u Velikoj Britaniji i Americi, što nam pomaže da donesemo najbolju odluku za sebe i svoje dijete.

Utjecaj korone na trudnoću

Nekoliko studija provedenih tijekom 2020. i 2021. godine pokazalo je da je 66 – 88 posto trudnica asimptomatski preboljelo koronavirus, a i za one koje su imale simptome zaraze, potvrđeno je kako je uglavnom bila riječ o blagim simptomima koji su podsjećali na simptome prehlade ili gripe. Međutim, ta istraživanja treba ipak uzeti s određenom rezervom s obzirom na to da asimptomatske fokusne grupe nisu bile dostupne za daljnja istraživanja.

Neki od čimbenika rizika, kako se navodi u jednoj britanskoj studiji, su pretilost, hipertenzija i dijabetes, a smatra se i da nedostatak vitamina D igra određenu ulogu u napredovanju bolesti. Kada je riječ o smrtnosti trudnica kao posljedice zaraze koronavirusom, studije, u odnosu na opću populaciju, pokazuju vrlo male mogućnosti da bolest završi kobno te se ne može sa sigurnošću zaključiti (zbog nedostupnosti PCR testiranja u određenim razdobljima) da su trudnice više životno ugrožene u odnosu na ostale, no ipak se smatraju osjetljivom skupinom.

Britanske studije nadalje pokazuju da 16 posto trudnica pozitivnih na SARS-CoV-2 rodi prijevremeno (prije 37. tjedna), što je, prema britanskom zavodu za statistiku (ONS), 60 posto više nego što se očekuje. Većina tih prijevremenih poroda (do 90 posto) događa se zbog respiratornog kompromisa majke.

Utjecaj koronavirusa na novorođenče

Možete odahnuti jer je također vrlo povoljan, kako studije kažu. Djeca zaraženih majki rađaju se bez ikakvih posljedica te nisu zabilježene povećane stope komplikacija. Britanski registar zabilježio je do sada samo 2 posto vertikalnog prijenosa zaraze s majke na dijete, a te su bebe u većini slučajeva asimptomatske ili s vrlo blagim simptomima koji sami od sebe prođu. Načini prijenosa virusa još su nejasni, ali se pretpostavlja da se događaju u maternici, tijekom poroda i prolaza kroz porođajni kanal ili nakon poroda tijekom kontakta s pozitivnom majkom ili drugim pozitivnim bolničkim osobljem. Do danas, u slučaju zaražene majke – ako majka nosi odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu – ne postoje kontraindikacije za dojenje, kontakt kože na kožu ili odgođeno rezanje pupkovine.

Cijepljenje protiv COVID-a tijekom trudnoće

Iako postoje brojne polemike i teorije zavjere, sa sigurnošću možemo reći da je cjepivo za trudnice sigurno i poželjno. Američki program v-safe pregnancy surveillance 2020. godine proveo je aktivan nadzor cijepljenih trudnica putem pametnih telefona tijekom kojega su prikupljene informacije o statusu trudnoće u vrijeme cijepljenja. S obzirom na vrlo visok udio ženske radne snage u zdravstvu, od prosinca 2020. ženama je ponuđeno cijepljenje, pogotovo u svjetlu činjenice da je trudnoća stanje visokog rizika. Cilj projekta v-safe bio je brzo pružiti informacije o sigurnosti cjepiva protiv COVID-a u trudnoći. Brzo je postalo jasno da su cjepiva protiv SARS-CoV-2 sigurna za trudnice i ne nanose štetu fetusu, a novija analiza Centra za kontrolu bolesti (CDC) objavljena 9. kolovoza 2021. godine proglasila je mRNA cjepiva tijekom trudnoće sigurnima. Zabrinutost koja se često navodi na društvenim mrežama u vezi s imunizacijom i njezinim utjecajem na plodnost, teško je objasniti jer nijedno cjepivo, prema znanstvenim saznanjima, nikada nije pokazalo utjecaj na plodnost. 

Imunitet novorođenčadi

Nedavna studija dovela je u pitanje učinkovitost prijenosa protutijela putem placente cijepljenh majki te otkrila kako je imunitet beba čije su majke primile cjepivo znatno veći od imuniteta novorođenčadi zaraženih majki. Jačanje imuniteta trudnica cijepljenjem protiv koronavirusa preporučuje se čak i ako su one preboljele virus, i to kako bi se stvorio učinkovitiji pasivni imunitet kod novorođenčadi, usprkos tome što većina novorođenčadi dobro podnosi zarazu SARS-CoV-2.


Izvori:
COVID-19 and pregnancy: Lessons from 2020 – Serena Girardellia, EdwardMullins, Christoph C.Lees

Characteristics and outcomes of pregnant women admitted to hospital with confirmed SARS -CoV-2 infection in UK: national population based coho

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

utjecaj-koronavirusa-i-cjepiva-na-trudnou-i-novoroenad-ndash-jgl-obitelj