Upoznajte sve brojnije jadranske meduze

Tko god je zaplivao Jadranom, susreo se s tim slobodnim, morskim strujanjima prepuštenim životinjama ili je barem pomislio na njih pribojavajući se da ih ne susretne. Tijelo im se sastoji od želatinozne tvari s velikim udjelom vode, koja zna iznositi čak 99 % ukupnog sastava organizma.

Meduze su slobodnoplivajući žarnjaci simetričnog tijela u obliku klobuka, zvona ili kišobrana. Kroz vodu se pokreću zahvaljujući sustavu mišića u njihovu klobuku čijim se stezanjem istiskuje voda. Hrane se planktonima i sitnim morskim životinjama koje hvataju svojim lovkama opremljenim žarnim stanicama.

Posljednjih desetak godina broj meduza u Jadranu u znatnome je porastu, a stručnjaci to u prvome redu pripisuju klimatskim promjenama. Naime, mora postaju sve kiselija,  s nižim PH i manjom količinom kisika, što pogoduje njihovu češćem razmnožavanju, a posebno se bilježi veći broj Uhatih klobuka i Kompas meduza.

Uhatog klobuka najčešće možete vidjeti tijekom proljetnih mjeseci. Ta vrste meduze je prozirna, obično naraste do 20 centimetara u promjeru, obitava pri površini obalnih voda te nije opasna za čovjeka. Kompas meduza najčešće se približava obali u rano ljeto i ne pojavljuje se u većem broju. Zadržava se na dubinama do 10 metara, a rasprostranjena je poglavito u Atlantskom oceanu te u Sredozemnome moru.

Mediteranska meduza zbog svog se specifičnog oblika naziva i “jajem na oko”. Naime, taj endem Mediterana ima plosnat klobuk sa smeđom izbočinom u sredini, a usne krpe svinute su prema gore, s bijelim, plavim i ljubičastim kuglicama. Jedna je od većih jadranskih meduza, a može narasti i do 35 centimetara. Znanstvenici sa Sveučilišta Salento objavili su 2014. godine da su u sjevernome dijelu Jadrana otkrili novu vrstu meduze. Nazvali su je Benovićevom meduzom, prema pokojnom profesoru Adamu Benoviću sa Sveučilišta u Dubrovniku. Veličinom i oblikom slična je Morskoj mjesečini, relativno maloj meduzi s polukružnim klobukom, no o njoj zasad nije poznato više informacija.

Nije na odmet napomenuti kako nije svaki susret s meduzama ugodan. Otrov nekih vrsta može izazvati teškoće s disanjem, povraćanje ili čak gubitak svijesti. Nakon neugodnog susreta s meduzom, oteklinu treba ispirati slanom vodom, no nemojte trljati kožu, nego je premažite octom ili limunovim sokom te potražite stručnu pomoć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *