Uključite dijete u blagdanske pripreme

Ne dopustite da vam u užurbanosti priprema za blagdane i goste dijete samo smeta jer ono što ne dopuštate klincima od 4 godine da vam pomognu raditi, klinci od 14 će odbijati. Ne zato što su bezobrazni tinejdžeri, nego zato što ste ih deset godina učili da ne rade ama baš niti jedan od tih poslova.

Zato, uključite svoje dijete u blagdanske pripreme. Sjednite i napišite plan pospremanja, kuhanja i kupovanja te, ovisno o tome koliko imate djece i koliko su stara, odredite tko će što točno raditi. I kada. Na dodatni trud koji iziskuje organizacija uključivanja djece u blagdanske pripreme gledajte kao na ulog u budućnost.

Vi pravite kolače, a mališani neka izrađuju ukrase za drvce od tijesta.

Ne, to nije više posla nego što bi bilo inače jer – i to je dio roditeljstva. Kad vam takvo što padne na pamet, zapitajte se je li vam draže pospremiti kuću što prije ili dobro odgojiti dijete? Ako od malih nogu kuhate i spremate zajedno, neće biti razloga da to ne radite zajedno i kada djeca budu starija i sposobnija više pomoći, zar ne?

S vrtićarcima možete pripremati kolače – vi pravite kolače, oni neka izrađuju ukrase za drvce od tijesta. Ili, ove godine pripremite slatke kuglice koje se ne peku, a to može biti nešto što dijete od početka do kraja može napraviti samo. Oni malo stariji već mogu miješati, miksati i guliti, a osmogodišnjaci i peći kolače. Ne dopustite da se sami bave štednjakom i pećnicom dok za to nisu dovoljno stari. Neka istražuju svoje kulinarske sposobnosti samostalnim kombinacijama za kanape.

Nemojte samo naređivati – uključivanje ne znači da trebate imati sluge. Važno je da djeca sudjeluju i u odabiru i odlučivanju pa ih uključite i u planiranje jelovnika, odabir darova te bora i svjećica. To ne znači da mora biti sve po njihovu, ali ni po vašemu. Naučite pregovarati o tim stvarima i naučit ćete razgovarati sa svojim djetetom, što će vam sigurno dobro doći. Djeca osobito vole svjećice pa im dopustite da ih sami postavljaju i biraju – stoga, imajte strpljenja!

Ako ne želite da dijete poistovjećuje Božić samo s dobivanjem, učite ga darivanju, ne samo onima koje voli, nego i onima kojima je to potrebno, i to tijekom cijele godine. Darivanje potrebitima samo u vrijeme Božića tek je opravdanje za pretjerano trošenje i djeca to vrlo brzo prepoznaju.

Komentiranje je zaključano.

ukljuite-dijete-u-blagdanske-pripreme-ndash-jgl-obitelj