Najvažniji saveznici u borbi protiv virusnih infekcija

Iako su virusi sitni zarazni organizmi, često zadaju velike muke pa stoga ne čudi što za njih vrijedi izreka “bolje spriječiti nego liječiti”. Mogu se prenijeti izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, zrakom, hranom ili vodom, a za razliku od bakterija, virusi ne mogu preživjeti bez stanice domaćina uz koju se pričvrste.

Liječenje virusnih infekcija i danas je izazov u medicini, ali postoji nekoliko načina na koje se može dobiti prednost u borbi protiv tih malih parazita. Najvažniji saveznik u borbi protiv virusnih infekcija je jak imunitet. Oslabljeni imunitet omogućuje virusu da se lakše veže za odgovarajuće stanice, što često dovodi do općih simptoma poput visoke temperature ili bolova u mišićima.

Imunitet se može ojačati usvajanjem zdravih životnih navika koje uključuju zdravu, nutritivno bogatu i kvalitetnu prehranu, sportske aktivnosti i kretanje te boravak na svježem zraku. Ako je potrebna dodatna pomoć pri jačanju imuniteta, mogu se koristiti i dodaci prehrani s vitaminima i mineralima prijeko potrebnim za normalno funkcioniranje organizma, ali i neki biljni pripravci.

Najčešće virusne infekcije su infekcije gornjih dišnih puteva i javljaju se sezonski. Prva linija obrane od takvih infekcija je sluznica nosa. Ispiranje nosa otopinama s morskom vodom poput Aqua Maris Classic ili Aqua Maris Clean može biti korisno u prevenciji upala. Nos možete odčepiti primjenom spreja za nos  Meralys HA koji sadrži hijaluronsku kiselinu, morsku vodu i učinkovit dekongestiv ksilometazolin koji smanjuje oticanje sluznice, susjednih dijelova ždrijela, olakšava disanje i potiče izlučivanje sekreta. Za olakšano disanje na prirodan način možete koristiti i Aqua Maris Strong, hipertoničnu morsku vodu.

Zbog načina prenošenja, rizik od virusnih infekcija povećava loša higijena. Svakodnevnim tuširanjem i čestim pranjem ruku, pogotovo prije jela, može se u određenoj mjeri zaštititi od virusa. Osim održavanja osobne higijene, važno je i održavanje čistoće životnog i radnog prostora. Redovitom dezinfekcijom površina u stanu ili na poslu uklanjaju se mikroorganizmi koji se na njima zadržavaju te se tako smanjuje rizik od virusnih, ali i drugih infekcija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najvaniji-saveznici-u-borbi-protiv-virusnih-infekcija-ndash-jgl-obitelj