Trudnoća i kupanje u moru – na što treba paziti

Trudnoća možda jest drugo stanje, ali nije stanje u kojem je zabranjeno kupati se u moru i uživati u ljetnim radostima. Dapače, plivanje opušta, a sol pozitivno djeluje na organizam trudnice. No, svakako bi trebalo pripaziti na ono što vas može ugroziti na plaži ili u moru.

Slušajte svoje tijelo

Ili jednostavno – radite onako kako se osjećate. Nemojte se forsirati i preplivavati neke zamišljene duljine, jednostavno se opustite i uživajte u lakoći koju vam pruža morska voda, a sigurni smo da će i vaša beba uživati na svoj način.

Budite obazrivi kod morskih struja

Morske struje mogu biti vrlo snažne i opasne pa treba izbjegavati kupanje u tim trenucima. Informirajte se o uvjetima na plaži i slušajte upute spasioca ili lokalnih vlasti. Ako primijetite snažne struje ili niste sigurni u svoje sposobnosti plivanja, ostanite u plićaku.

Izbjegavajte ronjenje u dubini

Tijekom trudnoće trebali biste izbjegavati aktivnosti koje uključuju ronjenje u dubini ili zadržavanje daha pod vodom. Tlak u morskoj dubini može utjecati na protok krvi i kisika prema fetusu.

Održavajte higijenu nosa

Dobro je poznato da je nos filter za sve viruse i bakterije. Ne idite na odmor bez odgovarajućih sprejeva za nos koji su sigurni za korištenje u trudnoći i 100 % prirodni, poput sprejeva Aqua Maris Clean ili pak Aqua Maris Hypertonic. Osim što će Aqua Maris Clean isprati štetne bakterije i viruse, i ovlažit će sluznicu nosa isušenu od boravka u klimatiziranom prostoru, a Aqua Maris Hypertonic pomoći će vam razrijediti višak sluzi koja može nastati kao posljedica blage prehlade ili alergije.

Ne zaboravite zaštitu od sunca

Trudnice su često osjetljivije na sunce pa je važno koristiti adekvatnu zaštitu od sunca. Koristite kremu za sunčanje s visokim faktorom zaštite od 50+ te nosite šešir i laganu pamučnu, svijetlu odjeću. Kada birate SPF, uvijek birajte onaj koji je na prirodnoj bazi.

Hidrirajte se

Veoma je važno paziti na hidraciju tijekom trudnoće. Pijte dovoljno vode na plaži, nikada ne idite u šetnju bez bočice vode i imajte je uvijek pri ruci, makar bila i mlaka.

Pripazite na skliske površine

Kako biste izbjegli padove i ozljede, posebnu pozornost obratite na mokre morske stijene, šljunak i druge skliske površine. Japanke izbjegavajte jer vam noga može “proletjeti” kroz njih.

Konzultirajte se s ginekologom

Prije nego što počnete bilo kakvu tjelesnu aktivnost, uključujući i kupanje u moru tijekom trudnoće, uvijek se posavjetujte sa svojim ginekologom. On će procijeniti vaše zdravstveno stanje u odnosu na tijek trudnoće te vam može dati posebne smjernice ili ograničenja, ako ih ima.

Ako se osjećate iscrpljeno ili primijetite bilo kakve neobične simptome tijekom ili nakon kupanja, odmarajte se i obavijestite svog liječnika. Uzimajući u obzir navedene smjernice i slušajući upute svog liječnika, možete uživati u sigurnom i opuštajućem ljetu. Želimo vam ugodan odmor!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

trudnoa-i-kupanje-u-moru-x2d-na-to-treba-paziti-ndash-jgl-obitelj