Tokofobija – strah od trudnoće i poroda

Trudnoća ili drugo stanje, najčešće se opisuje kao blaženo stanje za ženu i razdoblje neopisive sreće. No, za prosječno 7 % žena to ipak nije tako. Kod njih se javlja nekontrolirani, često i paralizirajući strah od poroda, ali i trudnoće, odnosno tokofobija, što je medicinski pojam kojim se definira takvo stanje. Osobe koje pate od tokofobije obično imaju intenzivne strahove povezane s trudnoćom i porodom, koji mogu biti toliko ozbiljni da ometaju njihovu sposobnost normalnog funkcioniranja te mogu dovesti i do odustajanja od planiranja poroda ili trudnoće.

Primarna tokofobija

Primarna tokofobija javlja se već u adolescenciji kao posljedica slušanja i/ili gledanja traumatičnih priča s poroda, koje su danas dostupne široj javnosti. To je i jedan od razloga što se kod sve više žena javlja taj panični strah. Naime, o porodu se putem medija često provlače priče žena koje su prošle kroz određene komplikacije tijekom poroda ili u trudnoći te se ističu uglavnom manjkavosti zdravstvenoga sustava. Sve to uvelike može utjecati na stvaranje negativne slike o trudnoći i porodu kod mladih djevojaka. 

Kod prve trudnoće sasvim je normalno da se javi doza straha, u prvom redu od nepoznatog. Riječ je o potpuno novom iskustvu koje za žene može biti fizički, ali i emocionalno iscrpljujuće. Uglavnom, strah prođe sam od sebe, i to nakon razgovora s liječnikom koji prati trudnoću, ali i obitelji i prijateljima koji su najveća podrška. Međutim, u situacijama kada strah ne prolazi, nego se i pogoršava, potrebno je potražiti stručnu pomoć i prepoznati simptome koji su karakteristični za tokofobiju.

Sekundarna tokofobija 

Sekundarna tokofobija može biti posljedica traumatičnog iskustva, poglavito lošeg osobnog iskustva tijekom poroda, ali ponekad nema očiglednog uzroka. Žene koje su proživjele teške porode i planiraju novu trudnoću, svakako bi trebale razgovarati s liječnikom o opcijama za upravljanje strahom tijekom poroda, uključujući razne tehnike za smanjenje boli i stresa.

Simptomi

Simptomi tokofobije mogu uključivati ​​intenzivnu tjeskobu, strah od boli, strah od gubitka kontrole, strah od ozljede djeteta ili sebe te strah od smrti. Mogu se pojaviti i tjelesni simptomi kao što su povećan puls, znojenje, mučnina i vrtoglavica.

Liječenje

U liječenju tokofobije važno je obratiti se stručnjaku koji će odrediti prikladnu terapiju za ublažavanje simptoma i oslobađanje od strahova. Psihoterapeut će najprije detektirati koji je glavni izvor straha te u suradnji s pacijentom raditi na svladavanju iracionalnog straha. 

Svakoj trudnici potrebna je golema podrška tijekom trudnoće, ali i u prvim danima majčinstva. To će joj uvelike ublažiti stres te omogućiti da uživa u tim čudesnim trenucima – kao što i zaslužuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

tokofobija-x2d-strah-od-trudnoe-i-poroda-ndash-jgl-obitelj