Prva pomoć kod ugriza krpelja

S izleta u prirodu uglavnom ćete se vratiti sretni, zadovoljni, opušteni i produktivni. Tu idilu (osim lošeg društva) narušiti može tek ubod kakvog kukca kojem ste se igrom slučaja našli na putu: pčele, pauka, komarca, krpelja. Ako ne znate što učiniti u slučaju neželjenog susreta s krpeljom, nastavite čitati i saznajte kako si pomoći kod ugriza tog nametnika.

Gdje obitavaju krpelji?

Krpelji su sitni paraziti žute ili smeđe boje, najaktivniji u proljeće i rano ljeto, koji nastanjuju nisko raslinje, šikare i drveće. Za opstanak im je potrebna krv domaćina kojem će po koži šetati i do šest sati dok ne pronađu mjesto pogodno za ugriz. Najčešće ciljaju prokrvljena mjesta na kojima je koža tanka, topla i pomalo vlažna: vlasište, trbuh, prepone, pazuhe i područje iza uha. 

Koje bolesti prenose?

Kontinentalci koji se namjere na zaraženoga šumskog krpelja u opasnosti su od prijenosa Lajmske bolesti i krpeljnog meningoencefalitisa. Lajmsku bolest odaje crvenilo ovalnog ili prstenastog oblika sa sredinom koja postupno blijedi, povećani limfni čvorovi, bolovi u mišićima, zimica i izražen umor, a krpeljni meningoencefalitis mučnina, povraćanje, jaka glavobolja i “kočenje” vrata.  

Za stanovnike otoka i priobalja opasniji je pak pseći krpelj koji prenosi mediteransku pjegavu groznicu, krpeljni tifus i, rijetko, Q groznicu. Simptomi tih bolesti nalikuju gripi, a uz visoku vrućicu, umor, klonulost i bol u mišićima, odaje ih osip koji se pojavljuje najprije na zapešćima, gležnjevima, dlanovima, tabanima i podlakticama pa se rapidno širi prema gornjem dijelu tijela. 

Kako se zaštiti od tih nametnika?

Budući da krpelji u slini sadrže tvari koje djeluju poput anestetika, njihov ugriz nećete ni osjetiti. Stoga je u prirodu, osim dobrog raspoloženja, važno ponijeti odjeću dugih rukava (po mogućnosti, svijetlu) a slobodne dijelove tijela zaštititi sprejem Dr. Bezz. Taj je repelent na bazi prirodnog ekstrakta matičnjaka s mirisom citrusa nježan za kožu i nemastan te jednako učinkovit protiv krpelja i ostalih letećih nametnika koji se bude s prvim zrakama proljetnog sunca. 

Što učiniti u slučaju ugriza?

Budući da se šansa za infekciju povećava razmjerno zadržavanju krpelja na koži, važno ga je odstraniti što prije, najbolje prvih nekoliko sati od uboda. Za to vam, uz oko sokolovo i mirnu ruku, treba dezinficirana pinceta, malo strpljenja i antiseptik. Krpelja zahvatite što bliže glavi i lagano, bez trzaja ili gnječenja, povlačite pazeći pritom da u koži ne ostane hipostoma. Do zaraze može doći i gnječenjem krpelja preko oštećene sluznice, stoga s krpeljem rukujte oprezno i kad ga uklonite iz kože. 

Sezona krpelja u punom je jeku pa, ako vam je u planu izlet u prirodu, razmislite dvaput o valjanju po travi, istraživanju obraslih puteva i neoznačenih staza te odlaganju odjeće po grmlju i stablima. Naime, kao što je dobro poznato – bolje je spriječiti, nego liječiti. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prva-pomo-kod-ugriza-krpelja-ndash-jgl-obitelj