Sirova torta s jagodama

Teško da postoji bolji vjesnik proljeća od jagoda. Znate li da jagode zapravo spadaju u porodicu ruža i da jedna šalica ovog slatkog, svestranog voća ima više vitamina C od naranče, gotovo upola manje šećera od jabuke, trećinu kalorija banane i dvostruko više vlakana od porcije grožđa? Jagode su bogate i vitaminom K, folnom kiselinom, magnezijem i kalijem, pa predlažemo recept za slasticu bez termičke obrade kako bi se najbolje iskoristile sve blagodati ovog voća.

Sastojci

za podlogu:

  • 150 g badema
  • 150 g suhih datulja, otkoštenih

za kremu:

  • 300 g indijskih oraščića, namočenih minimalno 5 sati
  • 80 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 i ½ žlica meda (za vegansku varijantu koristite agavin sirup)
  • sok od 2 limuna
  • 1 mahuna vanilije
  • 160 g jagoda + za ukrašavanje

Priprema:

Podloga

Datulje ostavite da se pola sata namaču u mlakoj vodi, zatim ocijedite te ubacite u sjeckalicu zajedno s bademima. Meljite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može oblikovati rukama. Kalup za torte (sastojci u ovom receptu su za kalup promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite pripremljenu smjesu. Poravnajte te stavite u hladnjak.

Krema

Indijske oraščiće koji su se namakali procijedite, isperite pod mlazom hladne vode i posušite na kuhinjskom ubrusu. Ubacite ih u sjeckalicu i meljite dok se ne pretvore u glatku smjesu. Smjesi dodajte kokosovo ulje, med, limunov sok i ostruganu mahunu vanilije te nastavite miješati da se sve lijepo spoji. Odvojite dvije trećine smjese, njome premažite pripremljenu podlogu i stavite u zamrzivač. Jagode operite i očistite pa usitnite u pire. Pire od jagoda dodajte preostaloj trećini kreme od indijskih oraščića i sve sjedinite. Premažite ovom kremom tortu, poravnajte žlicom, ukrasite jagodama po želji te vratite u zamrzivač na pola sata da se stisne. Tortu nakon toga možete čuvati u hladnjaku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sirova-torta-s-jagodama-ndash-jgl-obitelj