
Sirova torta s jagodama
Teško da postoji bolji vjesnik proljeća od jagoda. Znate li da jagode zapravo spadaju u porodicu ruža i da jedna šalica ovog slatkog, svestranog voća ima više vitamina C od naranče, gotovo upola manje šećera od jabuke, trećinu kalorija banane i dvostruko više vlakana od porcije grožđa? Jagode su bogate i vitaminom K, folnom kiselinom, magnezijem i kalijem, pa predlažemo recept za slasticu bez termičke obrade kako bi se najbolje iskoristile sve blagodati ovog voća.
Sastojci
za podlogu:
- 150 g badema
- 150 g suhih datulja, otkoštenih
za kremu:
- 300 g indijskih oraščića, namočenih minimalno 5 sati
- 80 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 i ½ žlica meda (za vegansku varijantu koristite agavin sirup)
- sok od 2 limuna
- 1 mahuna vanilije
- 160 g jagoda + za ukrašavanje
Priprema:
Podloga
Datulje ostavite da se pola sata namaču u mlakoj vodi, zatim ocijedite te ubacite u sjeckalicu zajedno s bademima. Meljite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može oblikovati rukama. Kalup za torte (sastojci u ovom receptu su za kalup promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite pripremljenu smjesu. Poravnajte te stavite u hladnjak.
Krema
Indijske oraščiće koji su se namakali procijedite, isperite pod mlazom hladne vode i posušite na kuhinjskom ubrusu. Ubacite ih u sjeckalicu i meljite dok se ne pretvore u glatku smjesu. Smjesi dodajte kokosovo ulje, med, limunov sok i ostruganu mahunu vanilije te nastavite miješati da se sve lijepo spoji. Odvojite dvije trećine smjese, njome premažite pripremljenu podlogu i stavite u zamrzivač. Jagode operite i očistite pa usitnite u pire. Pire od jagoda dodajte preostaloj trećini kreme od indijskih oraščića i sve sjedinite. Premažite ovom kremom tortu, poravnajte žlicom, ukrasite jagodama po želji te vratite u zamrzivač na pola sata da se stisne. Tortu nakon toga možete čuvati u hladnjaku.