Sve što trebate znati o infekcijama dišnog sustava kod beba

Jedan od najčešćih problema s kojim se novopečeni roditelji suočavaju su infekcije dišnog sustava kod beba, čiji je imunosni sustav još preslab da bi uspješno i brzo savladao viruse i bakterije.

Većina akutnih infekcija dišnog sustava blagog je tijeka, no kod beba tegobe su češće i izraženije nego kod odraslih, i to zbog njihove razvojne fiziologije. Nosni hodnici beba uži su pa već i mala otečenost sluznice dovodi do smetnji disanja. Uz to, bebe ne znaju disati na usta i ne mogu ispuhati nos.

Simptomi infekcije dišnog sustava kod beba

Više od 85 % infekcija dišnog sustava uzrokovano je virusom, imaju blagu kliničku sliku i zahtijevaju uglavnom simptomatsko liječenje (uklanjanje i ublažavanje simptoma).

Međutim, svaka se infekcija dišnog sustava može iskomplicirati upalom srednjeg uha, laringitisom, bronhitisom, upalom pluća – stoga je bitno znati prepoznati simptome i na vrijeme potražiti pomoć. Evo nekoliko uobičajenih simptoma na koje trebate obratiti pozornost.

Suhi ili produktivni kašalj

Kašalj je obrambena reakcija organizma kojom se odstranjuje sluz koja se prekomjerno stvara. Suhi kašalj obično upućuje na iritaciju, dok produktivan može značiti prisustvo sluzi u donjim dišnim putevima. Ako je kašalj prodoran, podsjeća na lavež, praćen hripanjem i naročito izražen noću, potrebno je odvesti dijete na pregled kod pedijatra.

Curenje iz nosa

Curenje iz nosa vodeći je simptom infekcija dišnog sustava. Sluz iz nosa može biti prozirna ili gusta s primjesama žute boje. Nos treba redovito čistiti i održavati prohodnim. Začepljen nos ometa hranjenje (bebe, da bi mogle sisati, moraju moći disati na nos), a može dovesti i do komplikacija.

Povišena temperatura

Povišena temperatura čest je simptom infekcija dišnog sustava. Potrebno ju je redovito kontrolirati te, ako je povišena, spuštati korištenjem antipiretika. Ako temperatura traje više od tri dana, teško se spušta primjenom odgovarajućih doza antipiretika i penje do 39 ili 40 stupnjeva, to je siguran znak da morate otići pedijatru.

Gubitak apetita

Bebe s infekcijama dišnog sustava, zbog začepljenog nosa i teškoća s disanjem, često gube interes za hranom. Ako dijete u potpunosti odbija hranu i tekućinu te rjeđe mokri, potražite pomoć i savjet pedijatra.

Umor i letargija

Bebe mogu biti neraspoložene, bezvoljne, plačljive i tražiti da ih po cijele dane nosite pa je potrebno imati strpljenja. Ako je dijete blijedo, pepeljasto sivo ili plavkasto, ako slabo reagira na podražaje, ako ima znakove otežanog disanja (pri udisanju uvlači jamicu ispod vrata, diše trbuhom) ili diše ubrzano (više od 60 puta u minuti), odmah potražite pomoć pedijatra.

Problemi sa spavanjem

Možete očekivati nemiran san, česta buđenja po noći zbog temperature, otežanog disanja ili kašljanja.

Kako spriječiti i tretirati infekcije dišnog sustava kod beba?

Ako je vaša beba već krenula u jaslice, vjerojatno ćete se često suočavati s infekcijama dišnog sustava dok joj imunitet ne ojača. No, čak i ako dijete ne pohađa jaslice, infekcije mogu biti česte u zimskim mjesecima.

Evo kako ih možete spriječiti i tretirati.

Tijekom zimskih mjeseci, kada smo više u zatvorenom, pokušajte ograničiti kontakt vaše bebe s osobama koje imaju simptome prehlade ili druge respiratorne bolesti. Prostoriju u kojoj se beba najčešće igra i spavaću sobu često provjetravajte i održavajte čistom kako bi se uklonili potencijalni virusi i bakterije. Potreban je dovoljan unos tekućine.

Uzglavlje bebe možete malo podići jer ćete joj tako smanjiti začepljenost nosa i kašalj tijekom noći. Ako beba spava u krevetiću, dovoljno je da na mjestu njezina uzglavlja ispod madraca stavite tanki jastuk koji će napraviti kosinu. I korištenje ovlaživača zraka u spavaćoj sobi može pomoći u olakšavanju disanja.

Ako dojite, dok je beba bolesna, možete pojačati podoje jer će joj antitijela iz vašega mlijeka i tekućina pomoći da lakše i brže savlada infekciju.

Za svakodnevnu higijenu nosa preporučuje se Aqua Maris Baby sprej s aplikatorom posebno prilagođenim nosnici novorođenčadi. Sprej olakšava uklanjanje nakupljenog sekreta i eliminira infektivne čestice, prašinu, alergene i nečistoću. Time se odčepljuje nosić uz istodobno ovlaživanje i obnavljanje sluznice. Otopina sadrži morsku vodu iz Jadrana bogatu solima i oligoelementima. Oligoelementi imaju važnu ulogu u održavanju normalne funkcije sluznice nosa, što omogućava prohodnost gornjih dišnih puteva. Aqua Maris Baby je 100 % prirodan sprej za nos, a kao i ostali Aqua Maris sprejevi, ne sadrži mikroplastiku.

Uz Aqua Maris Baby sprej, za higijenu bebina nosića možete koristiti i kapi za nos Aqua Maris Bebe, koje su prikladne za svakodnevnu uporabu već od prvoga dana života.

U slučaju da se vaše dijete bori s iskašljavanjem, možete ga položiti potrbuške preko svoga koljena i lagano dlanom lupkati po lopaticama te tako potaknuti iskašljavanje sluzi.

Ako primijetite da vaša beba pokazuje simptome infekcije dišnog sustava koji ne prolaze nakon tri dana ili joj je temperatura visoka i teško se spušta primjenom odgovarajućih doza antipiretika, obratite se svom pedijatru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-to-trebate-znati-o-infekcijama-dinog-sustava-kod-beba-ndash-jgl-obitelj