Sve što morate znati o SIDS-u

SIDS ili Sindrom iznenadne dojenačke smrti (zove se još i “smrt u kolijevci”) je – kako mu i sam naziv kaže – iznenadna, obdukcijom neobjašnjena smrt dojenčeta do godinu dana, koje se smatralo zdravim. Najčešće se događa između drugog i četvrtog mjeseca djetetova života.

Svaki roditelj ili budući roditelj s bojaznošću čita tekstove o SIDS-u te provjerava diše li dijete dok spava do njegove pa gotovo 15. godine. Kada je riječ o nečemu što ne možemo kontrolirati, svi se bojimo, no ipak postoje određene smjernice kako se ti rizici mogu umanjiti.

Od početka 1990-ih, smrtnost od SIDS-a smanjila se sa 130,3 na 35,2 smrti na 100.000 živorođenih u 2018. Iako su takve smrti neobjašnjene, znanstvenici su zaključili da bi SIDS mogao biti povezan s oštećenjima dijela mozga dojenčeta koji kontrolira disanje i buđenje iz sna. Američki Nacionalni institut za dječje zdravlje i razvoj, Američka akademije za pedijatriju (AAP) i druge pridružene skupine 1994. godine provele su kampanju Back to sleep (što se može prevesti kao Povratak u san, ali i Spavanje na leđima) kojom su poticali roditelje da bebe stavljaju isključivo na leđa tijekom spavanja, a ne na trbuh, kako je do tada bilo preporučeno (sada je ta kampanja nadopunjena i preimenovana u Safe to sleep).

Kako je ta kampanja smanjila broj beba koje su spavale na trbuhu, spavanje na boku postalo je popularno, no dokazano je da je spavanje na boku jednako rizično kao i spavanje na trbuhu. S druge strane, bebe koje spavaju na leđima nisu izložene riziku od iznenadnoga gušenja bljuckanjem u odnosu na bebe koje spavaju na trbuhu jer se instinktivno bude ili okreću glavu.

Provedena su još neka istraživanja koja potvrđuju korist od spavanja na leđima. Jedno takvo iz 2003. potvrđuje da bebe koje spavaju na leđima imaju manju vjerojatnost od razvoja upale uha, začepljenog nosa ili temperature.

U slučaju da se vaša beba muči sa začepljenim nosićem, možete joj pomoći Aqua Maris Baby sprejem za nos s kontinuiranim mlazom koji služi za ispiranje sekreta, čestica prašine, bakterija i virusa iz nosa. Ako je riječ o upali uha, mogu pomoći Aqua Maris Baby kapi koje, uz održavanje higijene nosa, mogu pročistiti i uho u slučaju upale. Oba proizvoda potpuno su prirodna i sigurna za korištenje od prvoga dana djetetova života.

Uzroci SIDS-a

Kao što je već spomenuto, točni uzroci SIDS-a se ne znaju, oni su najčešće kombinacija vanjskih čimbenika i fizičkog stanja djeteta. Međutim, čimbenici koji povećavaju rizik od SIDS-a su:

• fizički čimbenici kao što su neki defekti mozga, mala porođajna težina bebe ili rođenje prije termina jer postoji mogućnost da mozak nije sazrio u potpunosti te, sukladno tome, i manje kontrole nad automatskim procesima poput disanja, otkucaja srca te respiratorne infekcije;

• vanjski čimbenici, tj. uvjeti u kojima dijete spava kao što su: spavanje na boku ili trbuhu zbog otežanog disanja, spavanje na premekanoj podlozi, spavanje s roditeljima u krevetu i pregrijavanje koje se događa kada je bebama pretoplo tijekom sna.

Bebu uvijek stavljajte da spava na leđima. Kada se beba nauči okretati s trbuha na leđa i s leđa na trbuh, tj. u oba smjera, možete je pustiti da spava na trbuhu jer se tada može sama okrenuti.

Kako prevenirati SIDS?

• Spavanje na leđima –  do djetetove prve godine, osim ako se dijete samo okreće u oba smjera i zaspi na trbuhu, pri čemu ga, ako se zna samo vratiti na leđa, ne morate okretati.

• Čist krevetić – koristite čvrst madrac, izbacite sve ogradice, jastuke, igračke, dekice i plišance.

• Ne pretopljavajte bebu – ne prekrivajte bebi glavu, niti je pokrivajte dodatnim dekicama; ako je u sobi hladno, koristite nekoliko slojeva odjeće ili vreću za spavanje.

• Spavajte s bebom u sobi do njezina najmanje šestog mjeseca, idealno do godinu dana.

• Dojite bebu, ako možete.

Ne uzdajte se u baby monitore i druge elektroničke sprave jer vam oni ne mogu pokazati sa sigurnošću ima li zastoja u disanju.

• Ponudite bebi dudu – poznato je da duda reducira rizik od SIDS-a, no svakako sačekajte prva tri, četiri tjedna dok se uspostavi dojenje; nikada ne stavljajte kopče i uzice na dudu dok beba spava, a ako beba ne želi dudu, ne morate forsirati, možete je kasnije ponuditi ako bude željela.

• Cijepite bebu redovito.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-to-morate-znati-o-sids-x2d-u-ndash-jgl-obitelj