Makedonski ručak: Neodoljiva turli tava
Makedonska kuhinja mješavina je grčkih, srpskih, albanskih i turskih utjecaja, a to je dovelo do velikog broja neodoljivih jela kao što je poznata turli tava.
Makedonska kuhinja mješavina je grčkih, srpskih, albanskih i turskih utjecaja, a od svake je uzela ono najbolje. Poznate namirnice su paprika, rajčica, patlidžan, grožđe, jabuke, lubenice, a na stolu Makedonaca često se nalaze i kvalitetni mliječni proizvodi. Ukusan spoj ovih namirnica i sjajnih recepata doveo je do velikog broja neodoljivih jela kao što je poznata turli tava, a naš kolega Boris Bonevski donosi nam recept za ovaj tradicionalni makedonski ručak. Dobar tek!
Sastojci
- 1-1,5 kg svinjske koljenice ili vrata
- 4 glavice sjeckanog luka
- 5 cijelih mrkvi
- 3-4 isjeckane zelene paprike
- 4-5 češnja češnjaka
- 1 tikvica
- 300 g zamrznutog graška
- 1 kg rajčice
- 1 kg krumpira
- Vegeta
- Origano
- Ljuta papričica
- Mljevena paprika
- Peršin
- Ulje
- Sol
- Papar
- Senf
Receptura
U veliki lonac s poklopcem (za pečenje u pećnici) stavite meso – svinjsku koljenicu, ili vrat. Ako imate i teletine – super. Meso se dobro posoli, doda se papar i lagano premaže senfom.
Na meso se potom dodaje sjeckani luk, malo ulja, mrkve, isjeckane zelene paprike, češnjevi češnjaka, zamrznuti grašak, jedna tikvica krupno isjeckana. Taj dio je malo gnjavaža jer ima dosta sjeckanja, ali s dobrom muzikom u pozadini i to može biti zanimljivo.
Slijedi interesantniji dio – začini. Jedna do dvije jušne žlice mješavine zažina, jedna jušna žlica soli (pazite da se ne zeznete da ne presolite jer i pri kraju možete dodati sol), origano (začinska biljka, ali ako je nemate, nije važno – važno je da je meso tu), ljuta papričica (pazite da ne pretjerate), jedna jušna žlica mljevene paprike, „muški“ popaprite i dodajte svježe isjeckan peršin.
Poslije toga isjeckajte rajčicu i dodajte na vrh. Lonac zatvorite i ubacite u pećnicu na 220 stupnjeva pola sata, a zatim smanjite na 170 i zaboravite ga u naredna tri sata.
Nakon toga, dodajte krupno isjeckani krumpir, vratite u pećnicu na 200 stupnjeva još 30 minuta, a zatim maknite poklopac da dobije boju još pola sata.
Poslužite i uživajte u turli tavi uz kvalitetno makedonsko crno vino poput T’ga za jug!
Autor: Boris Bonevski
direktor JGL Tržišta Makedonije
* Fotografija je ilustrativna.