Posao nakon porodiljnog – kako ublažiti tranziciju

Premda još uvijek maleno, vaše dijete polako postaje sve samostalnije i odlučili ste se vratiti na posao. No, povratak na posao velika je promjena za svakog roditelja, ali i dijete. Ipak, uz dobar plan moguće je znatno olakšati to tranzicijsko razdoblje. 

Povratak na posao nakon porodiljnog podrazumijeva ponovno stvaranje određene rutine, ali i povratak nekim navikama koje ste možda pomalo i zaboravili. Naravno, tu je sad i roditeljima teško podnošljiva ideja odvajanja od djeteta, a dijete možda još i dojite. Pitanja je mnogo… Kako doskočiti svim tim novim izazovima? Ako dojite, pokušajte s vašim poslodavcem razgovarati o mogućnosti privremenog rada od kuće ili, ako to nije opcija, rada na pola radnog vremena. Danas, posebno u ovo doba pandemije, sve je više poslova moguće odrađivati izvan ureda, tako da bi vaš poslodavac mogao na to pristati, posebno ako mu objasnite prednosti u smislu smanjenja putnih troškova radnika i sl.

Osoblje dječjih predškolskih ustanova kvalificirano je za brigu o vašemu djetetu, no ako nikako ne možete prihvatiti ideju da se vama nepoznati ljudi brinu o vašemu djetetu, pokušajte dogovoriti njegovo čuvanje s vama bliskom osobom, bakom ili susjedom, barem dok dijete ne postane malo samostalnije.

Neovisno o dojenju, mnogi se roditelji užasavaju činjenice da će odjednom svoje dijete morati na nekoliko sati u povjerenju ostaviti potpuno nepoznatoj osobi. Imajte na umu da je osoblje dječjih predškolskih ustanova kvalificirano za brigu o vašem djetetu, no ako nikako ne možete prihvatiti tu ideju, pokušajte dogovoriti da vaše dijete u početku čuva vama bliska osoba, primjerice, baka ili susjeda, dok dijete ne postane barem malo samostalnije. 

Imajte na umu da se novim prilikama mora prilagoditi i vaše tijelo. Trebat će mu neko vrijeme da stekne ponovnu rutinu ustajanja i lijeganja u određeno vrijeme, višesatnog sjedenja za kompjutorom i koncentriranja na obiman sadržaj. Zbog naglog višesatnog gledanja u ekran može doći do nadraženih i suhih očiju, zbog čega valja imati pri ruci vitaminske kapi za oči Vizol S Intensive, koje će vam znatno pomoći u ublažavanju simptoma nadraženog oka.  

Imajući na umu sve te izazove, ali i potencijalna rješenja spomenuta u tekstu, vjerujemo da ćete s manje anksioznosti dočekati povratak na svoje radno mjesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

posao-nakon-porodiljnog-x2d-kako-ublaiti-tranziciju-ndash-jgl-obitelj