Kada je vrijeme za prvi posjet ginekologu

Spolno i reproduktivno zdravlje žene važna je, iako ponekad i ne baš najlakša tema za razgovor. Ipak, u životu svake žene dođe trenutak kada prvi odlazak ginekologu postaje relevantna i nužna tema razgovora.

Prvi posjet ginekologu trebao bi se dogoditi prije prvog spolnog odnosa. Najčešće ne bi trebao ni obuhvaćati elemente uobičajenoga ginekološkog pregleda, već u prvome redu razgovor, odnosno savjetovanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju te odgovornom seksualnom ponašanju, kako bi se mladu osobu na vrijeme upoznalo sa sredstvima zaštite od spolno prenosivih bolesti i kontracepcijom te kako bi sa svojim liječnikom uspostavila odnos povjerenja.

Neovisno o redovitosti menstrualnog ciklusa te seksualnim navikama, do 21. godine života taj bi prvi susret, ali i pregled svakako trebalo realizirati.  

Naravno, ovisno o zrelosti i životnim navikama osobe, taj prvi susret neće se kod svih dogoditi u isto vrijeme. Ipak, ako se prva mjesečnica ne pojavi najkasnije do 16. godine, tada bi trebalo posjetiti ginekologa s ciljem otkrivanja razloga izostanka prve mjesečnice. Također, neovisno o redovitosti menstrualnog ciklusa te seksualnim navikama, do 21. godine života taj bi prvi susret, ali i pregled svakako trebalo realizirati.  

Standardni ginekološki pregled uključuje pregled vanjskog i unutarnjeg spolovila, najčešće uz uzimanje briseva s grlića maternice, kako bi se utvrdilo postoji li prisutnost bakterija, virusa ili parazita koji mogu narušiti zdravlje žene. Suprotno uvriježenome mišljenju, to nije testiranje na spolno prenosive bolesti. Stanje unutrašnjosti maternice i jajnika propituje se ultrazvučnim pregledom, a ovisno o tome je li žena seksualno aktivna, obavlja se vanjski ili vaginalni ultrazvučni pregled.

S obzirom na mjesečna krvarenja, ali i izloženost površinskog sloja kože pri seksualnim odnosima, spolno-reproduktivni sustav žene zahtijeva posebnu njegu koja će ga zaštititi od nadraživanja i raznih infekcija. Proizvodi iz linije Lactogyn, posebno oni namijenjeni svakodnevnoj higijeni, u tome vam mogu uvelike pripomoći. Lactogyn je jedini probiotik u Hrvatskoj i nizu drugih zemalja u svijetu koji sadrži posebne bakterijske kulture koje štite vaginalnu floru.  Obnavljajući vaginalnu floru vraća prirodnu zaštitu, umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihove posljedice. Djelotvoran je i siguran za primjenu od puberteta do zrele dobi. Više o Lactogyn proizvodima pronađite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kada-je-vrijeme-za-prvi-posjet-ginekologu-ndash-jgl-obitelj