Podvodne tajne Jadrana

Dno Jadranskoga mora skriva zanimljive arheološke eksponate, tvoreći time neprocjenjivu podvodnu baštinu. No, najviše pozornosti izazivaju olupine brodova. Bez obzira na to jesu li posljednje počivalište našli nakon neke strašne bitke ili ih je potopila oluja, brodovi na dnu Jadrana skrivaju tajne koje neprestano intrigiraju.

Najveći brod ikad potopljen u našemu moru skriva se u okolici Premude. Ugarski ratni brod Szent Istvan, dugačak čak 153 metra, s pravom nosi nadimak Titanic Jadrana. Porinut je u riječkom brodogradilištu 1914. godine,  a zaplovio je pod austrougarskim barjakom kao najveći ratni brod. Potopljen je 1917. u pomorskoj bici, a na njemu je poginulo više od stotinu mornara.  Ostatke tog broda 70-ih je godina, na dubini od 68 metara, pronašao Mario Saletto, tvorac dokumentarnog TV serijala “Tajne Jadrana”. 

Od 90-ih godina pokraj Visa provodi se sustavno istraživanje broda koji među podvodnim arheolozima slovi kao jedan od najvećih i najljepših izložaka hrvatskoga podmorja. Talijanska flota je 1866. u Viškom boju izgubila najveću oklopnjaču Re d’Italia. Potopio ju je austrougarski zapovjednik rodom iz Maribora, Wilhelm von Tegetthoff. Zanimljivo je kako je lokalno stanovništvo već od trenutka potonuća bilo uvjereno da je oklopnjača prevozila velike količine zlata, no blago nikad nije pronađeno. Barem ne službeno.

Najveći brod ikad potopljen u našemu moru skriva se u okolici Premude. Ugarski ratni brod Szent Istvan, dugačak čak 153 metra, s pravom nosi nadimak Titanic Jadrana.

Možda se najveća tajna u Jadranu skriva u olupini broda Baron Gautsch. Luksuzni, 80-ak metara dug putnički brod sagrađen je u Škotskoj 1911. godine. Neposredno uoči Prvoga svjetskog rata, 1914., zaplovio je noseći stotine bogatih putnika. Na pučini ispred Rovinja taj je austrougarski brod uletio u minsko polje vlastite vojske i stradao. Nitko se nije spasio. Procjenjuje se da se ostaci barem 300 putnika s Barona Gautscha i dalje nalaze na više desetaka metara dubine. Ujedno, taj je brod i najunosnija podvodna turistička atrakcija Jadrana. 

Znate li vi za neku podvodnu tajnu Jadrana koju nismo naveli? Kažite nam u komentarima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

podvodne-tajne-jadrana-ndash-jgl-obitelj