Što znači SPF i kako odabrati faktor za sunčanje

Skraćenica SPF znači sun protection factor (zaštitni factor), a ta oznaka na proizvodima za zaštitu od sunca govori koliko možemo produljiti boravak na suncu bez oštećenja kože koje može izazvati izlaganja suncu.

Što je broj SPF-a odnosno zaštitnoga faktora koji je naveden na pakiranju proizvoda za zaštitu od sunca veći, dulje smo zaštićeni od potencijalnih oštećenja kože zbog izlaganja suncu. Iako s većim zaštitnim faktorom možemo više vremena provesti sunčajući se, ipak se čak ni s jakom zaštitom ne preporučuje sunčanje tijekom razdoblja u danu kada je ultraljubičasto zračenje najintenzivnije, odnosno od 10 do 17 sati. Dugo izlaganje suncu, posebno ako se ne koristi zaštita od sunca, može izazvati ozbiljna oštećenja kože, ali i dehidraciju, sunčanicu te druge tegobe cijelog organizma. 

Pitanje je i kako znati koju zaštitu odabrati? Zaštitna se sredstva uglavnom razlikuju po zaštitnom faktoru i fotostabilnosti. Da biste izabrali za vas odgovajuće, važno je poznavati svoju kožu, odnosno moći odrediti kakva joj je vrsta zaštite potrebna. Osobe svjetlije puti, kose i boje očiju, sklone nastanku pigmentacijskih pjegica, čija koža brzo izgori na suncu i gotovo nikada ne potamni, u pravilu ne bi trebale koristiti zaštitu sa SPF faktorom nižim od 30, a preporučuje se onaj od 50. Osobe tamnije, maslinaste puti čije koža lako tamni, imaju svjetlosmeđu ili smeđu kosu te smeđe ili sive oči, trebale bi koristiti zaštitni faktor 30. Tek bi oni s izrazito tamnom, takozvanom mediteranskom puti trebali koristiti zaštitu nižu od 30 (15 ili 10). 

Zaštitna sredstva razlikuju se i po filterima kojima nas od sunca štite – mogu biti mineralni, ali i kemijski. Sredstva s mineralnim filterima teže se upijaju u kožu, ali pružaju dugotrajniju zaštitu. Djeluju tako da mineralni filteri u preparatu fizički odbijaju sunčevu svjetlost te tako blokiraju štetno UV zračenje. 

Sredstva na bazi kemijskih filtera bolje se i brže upijaju u kožu. Kod osoba osjetljive kože i sklone alergijama preporučuje se korištenje zaštitnih sredstava na bazi mineralnih filtera te prirodnih sastojaka. 

Ako vam se ipak dogodi da ostanete na suncu dulje od preporučenoga pa vam koža postane crvena i iziritirana, tu je Combusten sprej koji brzo i učinkovito uklanja simptome suncem nadražene kože, a obiluje prirodnim sastojcima kao što su aloa vera i maslinovo ulje. 

Uz pravu zaštitu od sunca te njegu kože nakon sunčanja, ljetovanje na moru bit će vam vrlo ugodno i bezbrižno. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-znai-spf-i-kako-odabrati-faktor-za-sunanje-ndash-jgl-obitelj