Što sve može uzrokovati proljev i povraćanje tijekom ljeta

Ljetne visoke temperature možda ne odgovaraju vama, ali i te kako odgovaraju virusima i bakterijama koji upravo u takvim uvjetima “cvatu”. Ako dođete u bliski kontakt s njima, što je lako moguće jer se nalaze gotovo svugdje i prenose brzinom munje, “počastit” će vas mučninom, povraćanjem i proljevom. S obzirom na to da vjerujemo kako vam to nije po volji, pogotovo ako ste isplanirali odmor daleko od kuće, donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako izbjeći situacije koje bi vas mogle “zaključati” u toalet.

Zašto nastaje proljev?

Proljev je vodena ili rijetka stolica koju mogu uzrokovati stres, nervoza, akutna stanja organizma, alergeni na određene namirnice, a ponekad i lijekovi. Krivci za tu neugodnost uglavnom su norovirus, salmonella i zlatni stafilokok koji se prenose kontaminiranom hranom i vodom te kontaktom sa zaraženim ljudima ili stvarima. 

Što može uzrokovati povraćanje? 

Povraćanje se definira kao prisilno izbacivanje želučanog sadržaja kojem prethodi mučnina te je jedan od načina da štetne tvari napuste organizam. Obično počinje iznenada i prestaje nakon 48 sati, a ljeti ga uzrokuje već spomenuti “veseli” trio koji vreba svuda oko nas: na novcu, kvakama, u trgovinama, bazenima… 

Kako prevenirati ljetni proljev i povraćanje?

Najsigurnije metode prevencije su održavanje higijene, pravilno rukovanje hranom te samokontrola pri susretu sa slasticama i drugom svježom hranom koja vreba iz rashladnih vitrina i sa štandova uličnih prodavača. 

Voće i povrće prije konzumacije treba temeljito oprati, a jaja i meso dobro termički obraditi. Osim toga, hranu za vrijeme ljetnih vrućina treba pravilno skladištiti i ne ostavljati da se satima polagano hladi na sobnoj temperaturi, a ruke (baš kao i radne površine) trebalo bi detaljno oprati i prije i nakon rukovanja hranom. 

Osim hrane poput jaja, kremastih kolača i šlaga, preporučujemo izbjegavati i led koji, dok dođe do čaše, mora proći još barem dva para ruku, te alkohol, kofein, masnu i začinjenu hranu, koji su dokazani okidači ljetnih proljeva. 

Važnost dobrih bakterija za ravnotežu crijevne mikroflore

Normalno je da se crijevna mikroflora tijekom ljeta naruši zbog nepravilne prehrane, promjene klime ili pak određene infekcije. Zbog narušene ravnoteže crijevne mikroflore javljaju se probavne tegobe. U tim slučajevima može biti korisno povećati broj dobrih bakterija u crijevima te tako vratiti ravnotežu crijevne mikroflore. Dodaci prehrani, poput Prolife suspenzije, povećavaju broj dobrih bakterija u probavnom sustavu zahvaljujući sadržaju koji se sastoji od 2,1 milijarde dobrih bakterija i vitamina B skupine.

Vitamini B6 i B12 pridonose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava i smanjuju umor, pogotovo u periodima intenzivne aktivnosti, a vitamini B1 i B2 pridonose normalnom stvaranju energije.

U pakiranju se nalazi 7 bočica od 8 ml sa zatvaračem, odnosno spremnikom u kojem se nalaze dobre bakterije u suhom obliku (prašak). Posebni slojevi u čepu sprječavaju prodor vlage i tako štite dobre bakterije do njihove konzumacije. Ovaj oblik suspenzije je pogodan za odrasle i djecu jer je finog okusa i jednostavan za konzumaciju.

Uz malo opreza i prave saveznike, uživajte u dugom, toplom ljetu bez bojazni.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-uzrokuje-proljev-i-povraanje-tijekom-ljeta-ndash-jgl-obitelj