Što pokazuju primitivni refleksi kod novorođenčeta

Dijete od najranije dobi pokazuje različite reflekse, a praćenje njihova razvoja pokazuje stručnjacima, ali i roditeljima protječe li razvoj novorođenčeta u najboljem redu. 

Refleks sisanja

Neke refleksne radnje ostaju s nama cijeli život, a da na njih i ne obraćamo pozornost. Refleksno reagiranje prisutno je od prvoga dana našega života, a najčešće se očituje u potrebi za sisanjem. Kad novorođenče dotaknete po usnama, ono automatski pomiče usne i okreće glavicu u smjeru odakle je došao podražaj. To se najčešće događa negdje do četvrtog mjeseca djetetova života, a riječ je o tek jednom od prisutnih refleksa koje se promatra kod djeteta kako bi se roditelji, ali i pedijatri uvjerili da se dijete dobro razvija. 

Refleks hvatanja

Osim potrebe za hranjenjem, tu je i refleks hvatanja ručicama i nožicama. Ako se na dlan ili taban djeteta mlađeg od tri mjeseca priloži kruti predmet, dijete će refleksno skvrčiti ručicu ili nožicu u namjeri da ga uhvati. Kako biste vidjeli kako vaše novorođenče napreduje, pokušajte ga motivirati da ručicama uhvati vaš prst, olovku ili neku duguljastu igračku. 

Refleks automatskog hodanja

Ako u istoj toj dobi dijete uhvatite ispod pazuha i podignete ga u vertikalni položaj, ono će automatski istegnuti nožice i napraviti kretnju sličnu koracima. Tu je riječ o refleksu automatskog hoda. 

Moro refleks

Pored želje za hodanjem, jelom i hvatanjem, dijete će refleksno pokazati i želju da se priljubi uz majku, osobito kada je uznemireno iznenadnim promjenama u svojoj okolini. Za to je zaslužan tzv. moro refleks koji se manifestira tako da dijete, koje je iznenada, glasnom bukom ili nenadanim paljenjem svjetla, doživjelo podražaj, najprije protegne ručice i nožice (dok leži na leđima), a zatim ih privuče k sebi. Taj je refleks otkrio austrijski pedijatar Ernst Moro po kojemu je i dobio ime, a njegov izostanak prije 4. mjeseca života najčešće upozorava na potencijalno oštećenje motoričkog sustava, dok njegova prisutnost u kasnijoj dobi upućuje na potencijalne probleme živčanog sustava. 

Asimetrični tonički refleks

Primitivni refleks koji se najkasnije gubi kod djece, oko 7. mjeseca života, je asimetrični tonički refleks vrata. Očituje se tako da dijete, dok leži na leđima, na onoj strani na koju mu je usmjereno lice ima ispružene ekstremitete, dok su mu na drugoj strani savinuti. 

Prisutnost svih tih reaktivnih djelovanja upućuje na zdravlje živčanog i motoričkog sustava i roditelji, kad je riječ o zdravom razvoju njihova djeteta, mogu biti mirni, pogotovo oni koji se prvi put brinu o novorođenčetu; njihova se beba dobro i ispravno razvija u pravog malog vragolana. 

No, kako je od prvoga dana važno brinuti se i o djetetovu imunosnom sustavu, preporučuje se upotreba kapi Normia Baby koje mogu pomoći u lakšem nošenju s grčevima, proljevom, ali i antibioticima kojima se tretira bakterije u slučajevima upale. Tako će vaša beba biti zaštićena od nevidljivih utjecaja iz okoline i imati najbolje uvjete za skladan razvoj i rast. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Prednosti brzog hodanja
Sljedeći članak
Kako dalje kad rak pobijedi?
to-pokazuju-primitivni-refleksi-kod-novoroeneta-ndash-jgl-obitelj