Prednosti brzog hodanja

Što je čovjeku prirodnije od kretanja? Brzo hodanje jednostavna je i besplatna aktivnost u kojoj se, uz malo dobre volje i par udobnih tenisica, svatko može pronaći, a odlična je za fizičko i psihičko zdravlje – pod uvjetom da se izvodi ispravno, naravno. Što to znači i što se uopće postiže brzim hodanjem?  

Tehnika brzog hodanja 

Pri brzom hodanju važno je da su ramena opuštena, leđa uspravna, a da koračate s pokretom iz pete te da ruke prate pokrete nogu. Idealan broj koraka po minuti je sto, ali tempo i duljinu hodanja uvijek valja prilagoditi trenutačnim mogućnostima vlastitoga tijela. Uz broj odrađenih koraka, pozornost valja obratiti i na pravilno disanje. Naime, disati treba duboko i ‘‘ukorak’’ s tempom. 

U tome bi vas mogli spriječiti pregrijani prostori, česte i nagle promjene temperature, slabija kakvoća gradskog zraka ili pak dosadni alergeni. Da se to ne dogodi, higijenu nosa održavajte sprejevima Aqua Maris koji na prirodan način odčepljuju nos, njeguju sluznicu i štite je od nakupljanja bakterija, virusa i drugih čestica koje bi vam se mogle naći na putu. 

Zdravstvene prednosti brzog hodanja

Brže hodanje ubrzava metabolizam i rad srca, jača cirkulaciju, pomaže izgraditi kondiciju i očuvati snažne kosti, mišiće i fleksibilnost zglobova. Osim toga, pola sata do sat žustrog hoda na dan u trenu će vam popraviti raspoloženje te tako blagotvorno utjecati na razinu stresa, zbog čega biste i nakon najgorega dana na poslu mogli spavati kao beba. Za optimalne rezultate hodati se preporučuje tri puta tjedno najmanje 45 minuta brzinom od oko 6 km/h. 

Zato se trudite što više hodati i umjesto korištenja javnog prijevoza i automobila pokušajte svakodnevno do svoga posla/cilja ići pješice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prednosti-brzog-hodanja-ndash-jgl-obitelj