Što ako dobijete koronu dok dojite bebu?

Covid-19 bolest je s kojom se cijeli svijet muči već više od godinu dana. Premda smo u međuvremenu o njoj štošta naučili, još su uvijek o toj bolesti i njezinim posljedicama brojna otvorena pitanja. Jedno od njih svakako je i koliko je dojenje sigurno za dijete te preporučuje li se nastaviti dojiti ako je dojilja pozitivna na koronavirus.

Prema dosadašnjim istraživanjima, koja su ograničena, ne preporučuje se prestanak dojenja djeteta zbog rizika od bolesti Covid-19. Naime, na temelju dosad istraživanih slučajeva u kojima je dojilja bila zaražena bolešću Covid-19, ne može se sa sigurnošću tvrditi da se koronavirus prenosi majčinim mlijekom. Pri testiranju prisutnosti koronavirusa u majčinu mlijeku, u 50 posto testiranih slučajeva majčino je mlijeko bilo negativno na koronavirus, odnosno nije potvrđena prisutnost virusa. U slučajevima u kojima je testiranje pokazalo da je u mlijeku zabilježena prisutnost virusa, tek je i manji broj djece bio pozitivan na virus, zbog čega nije moguće utvrditi da su se zarazili dojenjem. U mlijeku pozitivnih majki primijećena su antitijela.

Prema dosadašnjim istraživanja, koja su ograničena, ne preporučuje se prestanak dojenja djeteta zbog rizika od bolesti Covid-19. Struka je utvrdila da je dobrobit od dojenja, posebno imajući na umu koliko ono u prvim danima i mjesecima života štiti dijete od raznih infekcija te utječe na odnos djeteta i majke, veća nego što je rizik od zaraze koronavirusom.

Zbog svega navedenog, a posebno dobrobiti koje dojenje općenito ima za novorođenčad, struka je utvrdila da je dobrobit od dojenja, osobito imajući na umu koliko ono u prvim danima i mjesecima života štiti dijete od raznih infekcija te utječe na odnos djeteta i majke, veća nego što je rizik od zaraze koronavirusom. Mala djeca spadaju u niskorizičnu skupinu koja bolest uglavnom preboli bez simptoma. Ipak, preporučuje se da majka pri dojenju djeteta nosi masku te se pridržava drugih preporučenih higijenskih mjera kao što je pranje ruku prije kontakta s djetetom, ali i da, preventivno, ispire dišne puteve kojima virus može ući u tijelo.

U tu svrhu majka može koristiti fiziološku otopinu morske vode u spreju Aqua Maris Classic, dok se nosić novorođenčeta može ispirati pomoću preparata Aqua Maris Baby. Poštivajući sve navedene smjernice, dojenje bi za dijete trebalo biti sigurno. Ako je majka bolesna pa joj je začepljen nos, bez bojazni može posegnuti za preparatom Meralys HA, koji pomaže u odčepljivanju nosa, dok se za snižavanje povišene temperature može osloniti na Neodol, oralnu suspenziju u vrećici, tekući koncentrat ibuprofena koji mogu koristiti i djeca već od navršene prve godine života.

Ipak, ako majka primijeti kod dojenčeta bilo kakvu neočekivanu reakciju ili promjenu stanja, potrebno je obvezno kontaktirati liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-ako-dobijete-koronu-dok-dojite-bebu-ndash-jgl-obitelj