Spriječite dječje bolesti koje prijete ljeti

Ljeto je vrijeme zabave, sunca i opuštanja, ali i godišnje doba koje donosi neke specifične izazove za zdravlje vaše djece. Povećana izloženost vrućini, vlazi i putovanjima može dovesti do većeg rizika od određenih dječjih bolesti. No, ne brinite se – uz nekoliko jednostavnih mjera opreza, možete učiniti mnogo kako biste zaštitili svoje mališane od neželjenih bolesti.

Najčešće bolesti i stanja kod djece tijekom ljeta

Rotavirusi i norovirusi

Postoji nekoliko različitih sojeva rotavirusa koji su glavni uzročnici virusnih gastroenteritisa kod djece. Ako dijete nije cijepljeno protiv rotavirusa, važno je paziti da ne dehidrira i obvezno potražiti stručnu medicinsku pomoć, ako su simptomi izraženi. Simptomi koji se najčešće javljaju su proljev, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu i gubitak apetita. Takve simptome ima i zaraza norovirusom koji se najčešće prenosi putem zaražene hrane i vode. Dok kod odraslih i osoba s jačim imunitetom norovirus najčešće prođe nakon jednog do dva dana, kod beba i mlađe djece zna imati jače simptome te može dovesti do pada imuniteta, zbog čega se mogu javiti i druga oboljenja poput upale grla, bronhitisa i slično.

Enterovirusne infekcije 

Te infekcije mogu izazvati različite simptome, uključujući gastroenteritis, osip i respiratorne infekcije. Visoka temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, bolovi u mišićima, samo su neki od simptoma bolesti. Postoje neke enterovirusne bolesti koje imaju tipičnu kliničku sliku. Jedna od njih je bolest šaka, stopala i usta. Ona spada u enterovirusne bolesti koje se manifestiraju osipom. Te promjene prisutne su na koži trupa i ekstremiteta, ali i oko usta ili u usnoj šupljini. 

Zaraza streptokokom

Streptokok je bakterija koja može izazvati različita oboljenja poput gnojne angine, kožne bolesti impetiga, upale sinusa, upale srednjeg uha, šarlaha i sl. Streptokok se obično širi putem kapljica iz zaraženih dišnih putova (kašljem, kihanjem) ili putem kontaminiranih površina. Liječi se antibioticima te ga je često potrebno potvrditi i brisom.

Infekcije gornjih dišnih putova

Prehlade, kašalj i upale grla često su prisutne kod djece tijekom ljeta, osobito zbog veće izloženosti različitim ljudima i okruženjima tijekom putovanja i boravka na javnim mjestima. Od dugotrajne infekcije grla i nosa mogu nastati i upale uha koje se moraju liječiti antibioticima. Do upale uha također može doći i tako što se infekcija stvori zbog plivačkog uha. Kako nastaje plivačko uho i kako ga spriječiti, možete pročitati ovdje.

Alergijski rinitis

Pelud i alergeni češći su tijekom ljetnih mjeseci, što može izazvati alergijski rinitis kod djece, u što spadaju crvenilo očiju, pojačan sekret iz nosa, kašljanje i kihanje.

Kožni osipi i infekcije

Vrućina i vlažnost mogu dovesti do različitih kožnih problema kod djece, kao što su osipi, infekcije i gljivične bolesti.

Sunčanica

Povećano izlaganje suncu može povećati rizik od sunčanice kod djece, što može biti ozbiljno te ponekad zahtijevati i hitnu medicinsku pomoć. 

Kako spriječiti da do tih bolesti i stanja dođe?

Higijena je ključna

Redovito pranje ruku jedan je od najjednostavnijih, ali i najučinkovitijih načina za sprječavanje širenja raznih infekcija. Potaknite svoju djecu da redovito peru ruke sapunom i toplom vodom, posebno nakon korištenja toaleta, prije jela i nakon boravka na javnim mjestima. Tako smanjujete rizik od prehlada i gastrointestinalnih infekcija. Ispiranje nosa jednako je važno kao i pranje ruku jer se tako ispiru virusi, alergeni i bakterije. U tome vam mogu pomoći Aqua Maris Baby i Aqua Maris Clean za održavanje vlažne sluznice nosa i ispiranje te Aqua Maris 4Allergy u slučaju alergijskog rinitisa. Proizvodi su prirodni i sadrže pročišćenu morsku vodu Jadrana bogatu oligoelementima.

Zaštita od sunca

Za zaštitu djece od sunca uvijek koristite zaštitni faktor 50+, i to prije nego što izađete van, te ponovite nanošenje svakih sat-dva ili nakon plivanja. Ne provodite vrijeme s djecom vani od 10 do 17 sati kada su najveće vrućine i uvijek imajte zaštitnu kapu za dijete, odjeću koja pokriva ramena i dovoljno vode.

Opskrbite dijete dobrim bakterijama

Dobre bakterije pomažu u ravnoteži crijevne mikroflore i osobito su važne kada dođe do njezina narušavanja, tj. kada se pojave infekcije zbog narušene crijevne flore tijekom putovanja ili kao posljedica korištenja antibiotika. Za djecu se kao prvi izbor preporučuje Prolife suspenzija u obliku tekućine u bočici koja ima ugodan okus, osigurava dovoljan unos dobrih bakterija i jednostavna je za primjenu.

Izbjegavajte prekomjerne gužve

Ljetne proslave, koncerti i festivali često privlače velik broj ljudi na jedno mjesto. Povećani kontakti s drugima povećavaju i šanse za širenje infekcija. Ako je moguće, pokušajte izbjegavati gužve, osobito ako je vaše dijete mlađe ili oslabljenog imuniteta.

Održavajte čistoću igračaka i površina

Djeci je teško odoljeti igranju s igračkama na otvorenom, ali igračke i površine na kojima se igraju mogu biti izvor zaraze. Redovito čistite igračke i površine dezinficijensima kako biste smanjili rizik od širenja bolesti.

Pratite simptome i potražite liječničku pomoć

Ako primijetite bilo kakve simptome bolesti kod vašeg djeteta, kao što su povišena temperatura, proljev, povraćanje, osip ili bilo što drugo što vas zabrinjava, odmah potražite liječničku pomoć. Rani tretman može spriječiti pogoršanje stanja i skratiti vrijeme oporavka. Simptome vrućice, groznice i bolove možete tretirati Paracetamolom Jadran ili pak Neodolom u obliku vrećica s brzodjelujućom tekućinom ibuprofena, prilagođenog dobi vašeg djeteta.

Zapamtite, prevencija je ključna kako biste zaštitili svoju djecu od dječjih bolesti koje prijete ljeti. Slijedite navedene savjete i osigurajte da vaši mališani imaju zdrav i sretan odmor bez brige.

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sprijeite-djeje-bolesti-koje-prijete-ljeti-ndash-jgl-obitelj