5 ideja za igre na plaži koje potiču motorički razvoj

Jeste li znali da pijesak ima terapeutski učinak i na odrasle i na djecu? Uz to, plaža kao takva nepresušan je izvor igre i zabave, što je izvrsna prigoda za razvoj motoričkih vještina kod mališana. No, važno je da su igre prilagođene uzrastu djeteta i da se osigura sigurno okruženje. Evo nekoliko igara koje možete isprobati.

Igranje s pijeskom

Omogućite svojoj bebi da istražuje pijesak rukama i nogama, što pomaže u razvijanju njezine fine motorike i senzornih sposobnosti. Presipanje pijeska lopaticom u kantice, šaranje prstima po pijesku, nošenje pijeska i druge slične aktivnosti veoma su dobre za razvoj grube motorike. Uz to, hodanjem po pijesku poboljšava se i koordinacija pokreta te ravnoteža, što je doista korisno za mališane koji su tek prohodali. Senzorno osjetljive bebe bilo bi dobro polegnuti i trljati nožicama po pijesku jer će ta “drukčija” struktura potaknuti kod njih senzorne podražaje i refleksnu reakciju.

Igra s morem

Ako dijete već može stajati ili je napravilo prve korake, postavite ga da stoji u plićaku i potičite da cupka i pokušava se kretati prema naprijed jer će to ojačati njegove noge i ravnotežu. Također, u plićaku možete koristiti različite igračke za vodu kao što su kantice, lopatice, posudice i sitne morske životinje. To će dijete potaknuti da koristi ruke i istražuje okolinu.

Bacanje kamenčića ili loptice

Kod djece stare oko godinu dana ili one koje su već razvile hvat, potičite hvatanje kamenčića prstima i njihovo bacanje u vodu. Hvatanje kamenčića prstima iznimno je korisno za jačanje prstiju i šake, za siguran hvat, ali i predvještine crtanja i pisanja. Možete se koristiti i mekanom lopticom tako da potičete bebu da je sama primi i baci, što je korisno za razvoj ruku i koordinaciju oko – ruka.

Morski lov

Naravno, ne mislimo ni na kakav lov morskih životinja, nego na lov loptica ili drugih igračaka koje plutaju po površini vode. Pustite bebu da ih pokuša uhvatiti jer je upravo to još jedna izvrsna igra za razvijanje fine motorike i koordinacije.

Pljeskanje po površini mora

Posjednite dijete u plićak i pokažite mu kako da polovicu dlanova zaroni u vodu i pljeska rukicama. Osim što je ta aktivnost korisna za razvoj koordinacije ruku i fine motorike, dijete će se sigurno zabaviti špricanjem koje će samo proizvesti.

To su samo neke od mogućih igara na plaži koje, osim što su zabavne, imaju višestruke koristi za vašeg mališana. Takve aktivnosti prigoda su za povezivanje s prirodom, a tu su i blagodati morskog zraka i sunčeve svjetlosti. No, uvijek pazite na sigurnost djeteta i budite pažljivi u svim aktivnostima. Igranje na plaži treba biti zabavno iskustvo za bebu.

Dok ste na plaži, nemojte zaboraviti na zaštitu od sunca, redovito nanosite kremu za sunčanje i osigurajte da je dijete dovoljno hidrirano ili jednostavno pročitajte što je sve potrebno za sigurno ljetovanje s bebom. Ako imate novorođenče, pročitajte što sve morate znati za siguran boravak na plaži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5-ideja-za-igre-na-plai-koje-potiu-motoriki-razvoj-ndash-jgl-obitelj