Novorođenče na plaži – što sve morate znati

Vjerujemo da se svi novopečeni roditelji pitaju je li primjereno voditi novorođenče na plažu. Stručnjaci savjetuju da se na odlazak do mora zaputite nakon tri mjeseca bebina života jer tada počinju samostalno držati glavicu, što vožnju u autosjedalici čini sigurnijom za njezin vrat i kralježnicu te olakšava boravak na plaži. Da biste sa svojom bebicom nesmetano uživali u odmoru, potrebno se pridržavavati još nekoliko pravila.

Gdje ići?

Ako ljetujete s bebom, morate oprezno birati lokaciju. Iako odabir smještaja i destinacije ovisi o vašim financijskim mogućnostima i preferencijama, trebali biste pripaziti da mjesto u kojemu želite ljetovati ima ljekarnu, Dom zdravlja i Hitnu službu. Kada je riječ o smještaju, bebe nisu zahtjevne i svejedno im je jeste li u apartmanu ili hotelu, no svakako biste se trebali raspitati o opremljenosti apartmana, a bilo bi dobro i da hotel ima oznaku “family hotel” ili “family friendly”, kako biste bili sigurni da će smještaj i usluga biti što prilagođeniji vašem najmlađem članu obitelji. Ako godišnje odmore volite provoditi u kampovima, birajte one sa strogim kućnim redom te urednim i održavanim sanitarnim čvorom. Smještaj neka bude blizu plaže, a pripazite da je put i pristup plaži prilagođen kolicima te da je jednostavan ulaz u more. Idealno bi bilo čisto i plitko more s pijeskom ili sitnim šljunkom. 

Odlazak na plažu

Jedna od važnijih stvari na koju trebate obratiti pozornost je doba dana kad idete na plažu. Bebina koža znatno je osjetljivija na štetne UV zrake, stoga se, umjesto korištenja kreme za sunčanje, preporučuje izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost. Pokušajte izbjeći izlazak od 10 do 17 sati, a najbolje doba dana za posjet plaži je ujutro i kasno poslijepodne kada sunce zalazi i kada su UV zrake manje štetne. Ako se ipak odlučite na cjelodnevni boravak na plaži, svakako ponesite suncobran ili šator kako biste zaklonili dijete od direktnog sunca. Isto tako, djetetu obvezno zaštitite glavu šeširićem. 

Proizvodi koje trebate nositi sa sobom

Vlažne maramice uvijek dobro dođu kako biste obrisali mališana nakon jela ili za dezinfekciju. Da ne biste dehidrirali, pripremite bočicu vode, a ako dojite, ponudite bebi češće podoje i uvijek imajte spremno zamjensko mlijeko i vodu u termosici. Uz pelene, svakako ubacite prostirke i nekoliko ručnika kako biste dijete mogli obrisati nakon svakog kupanja. Ako na plaži nema tuša, odnosno čiste vode, preporučljivo je ponijeti i bocu vode da biste isprali svu sol s osjetljive bebine kože. Ako je beba starija od šest mjeseci, nikako nemojte zaboraviti kremu za sunčanje. 

Također, u torbu svakako ubacite i kapi za nos Aqua Maris Baby kako biste isprali bakterije, viruse i nečistoće iz bebina nosa te nesmetano uživali u obiteljskom odmoru na plaži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

novoroene-na-plai-x2d-to-sve-morate-znati-ndash-jgl-obitelj