Spremno dočekajte sezonu alergije na ambroziju

S početkom kolovoza počinje i sezona cvjetanja ambrozije, biljke koja nosi jedan od najagresivnijih alergena koji zadaje poprilične probleme velikom broju osoba. Kako sezona cvatnje traje sve do prvih mrazova, na vrijeme saznajte kako si možete pomoći u borbi s alergijom.

Simptomi alergije na ovu biljku isti su kao i kod svih peludnih alergija: šmrcanje, vodenasti sekrat iz nosa, crvene oči koje suze, kihanje i grlobolja.

No, prije posezanja za lijekovima, svakako se preporučuje da simptome nastojite izbjeći praćenjem razine peluda u zraku i ostankom u zatvorenom kada je najveća koncentracija peluda u zraku. Ona je obično najviša između 5 i 10 sati ujutro, pa se preporučuje da u to vrijeme ne otvarate prozore i provjetravate prostrije.

Izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom tijekom sezone cvjetanja ambrozije.

Osim toga, umjesto na otvorenom boravite više u klimatiziranim prostorima, s obzirom na to da klima uređaji filtriraju zrak te tako iz njega izdvajaju peludna zrnca koja su na različite načine unesena u prostoriju. U tome su vrlo uspješni pa je na taj način moguće iz zraka ukloniti čak i do 90 % zrnaca peluda.

Pokušajte i što češće prati ruke i kosu te mijenjati odjeću i obuću, kako biste sa sebe uklonili pelud koja se potencijalno na vas zalijepila tijekom izlaska iz stana ili kuće. Također, izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom tijekom sezone cvjetanja ambrozije, a ljetne mjesece, ako ste u mogućnosti, provedite u obalnim krajevima, budući da je ambrozija biljka koja nastanjuje kontinentalne dijelove Hrvatske (najviše je ima između Drave i Save, ali se proširila i na područje Rijeke, Krka i Zadra te ušće Neretve).

S obzirom na to da je ambrozija jednogodišnji korov, nastojte redovito plijeviti svoje nasade kako biste umanjili mogućnost njezine pojave jer budući da se radi o biljci koja je slučajno uveze s područja Sjeverne Amerike i Kanade, one nema prirodnih neprijatelja, radi čega se mora uklanjati fizički, jer se vrlo lako i brzo širi.

Pomoć, osim u obliku prevencije, dolazi i u obliku raznih antihistaminika te proizvoda s ektoinom, prirodnom molekulom koja štiti sluznicu od alergena. Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy kombinira iscjeljujuća svojstva mora uz inovativni ektoin, pružajući zaštitu od neugodnih alergena i iritansa te na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Vizol S Allergy kapi djeluju preventivno kod izloženosti različitim alergenima, ali i ublažavaju postojeće simptome alergijskog konjuktivitisa. Simptomi poput svrbeža, crvenila ili pretjeranog suzenja oka mogu se njima učinkovito ublažiti. Svakako u dogovoru sa svojim liječnikom na vrijeme počnite uzimati vašu propisanu terapiju.

Komentiranje je zaključano.

spremno-doekajte-sezonu-alergije-na-ambroziju-ndash-jgl-obitelj