Kako biti prisutan i sretan u sadašnjem trenutku

Moderni tempo života često nas tjera da istodobno obavljamo po nekoliko zadaća i živimo nekoliko uloga, a to dovodi do situacije u kojoj ni jedne nismo dovoljno svjesni, niti je proživljavamo u potpunosti.

Nikada u povijesti čovjeku nije bilo na raspolaganju toliko bogatstvo različitih iskustava i mogućnosti, ali i nikada čovjek nije bio toliko nesretan, a mentalno zdravlje mnogih (mladih) ljudi toliko ugroženo. S obzirom na obrazovanje i iskustvo koje danas ima, bilo bi za očekivati da će taj isti čovjek biti bolji u nošenju s problemima koji ga muče. Nažalost – tome nije tako: razlog je upravo u količini doživljaja kojima smo istodobno izloženi. Nije više dovoljno u nekom trenutku biti posvećen jednom zadatku ili osobi, okruženje nam nameće imperativ kako se mora moći u isto vrijeme obavljati po nekoliko zadaća da bismo sve stigli i u svemu briljirali. Kad ne uspijemo zadovoljiti svoja i tuđa očekivanja, to nam narušava samopouzdanje i dovodi nas do osjećaja nezadovoljstva i neispunjenosti, pa i depresije. Takve situacije dovode do toga da zapravo živimo, ali ne doživljavamo sadašnjost jer smo stalno zabrinuti zbog budućnosti, a na temelju pojedinih loših iskustava iz prošlosti. 

Pojedine kulture već su odavno uspjele pronaći prakse i načine razmišljanja koji su im pomogli da intenzivnije doživljavaju svijet oko sebe i trenutak u kojem postoje te tako proživljavaju sreću uživajući u onome što realno jedino imamo – sadašnji trenutak. Različite tehnike meditacije, smirivanja tijela i uma te fokusiranja na jednu jedinu radnju koja se odvija u sadašnjem trenutku dopuštaju ljudskom umu i organizmu da pojedinu radnju doživljava intenzivnije te u smislu njezine ugode ostvaruje jači osjećaj koji preplavljuje organizam i dovodi do stadija sreće. 

Kako biste se lakše fokusirali na jednu osobu ili radnju u određenom trenutku, potrebno se odmaknuti od potencijalnih osoba, stvari ili iskustava koje vam odvlače pozornost, koliko god to ponekad bilo teško. Primjerice, ne dogovarajte sastanak s dragom osobom na bučnome mjestu, isključite notifikacije na svom mobitelu kad razgovarate s tom osobom, ne koristite mobitel, ne čitajte novine i ne razgovarajte s punim ustima dok jedete. Pokušajte osjetiti ugodni okus hrane i uživati u njemu. Za osjećaj sreće u sadašnjem trenutku važno je i kontrolirati strah od teških situacija. Osim što tim situacijama ne možete upravljati, neugodna i bolna iskustva također je potrebno intenzivno proživjeti jer bez materijala za usporedbu vaš mozak neće znati prepoznati iskustva koja ga usrećuju. 

Uživajte u životu i sitnicama koje vas pune pozitivnom energijom i nastojite živjeti svaki dan kao da je najbolji dan vašeg života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-biti-prisutan-i-sretan-u-sadanjem-trenutku-ndash-jgl-obitelj