Inspiracija za brze i lagane ljetne ručkove

Ljeti bi sve trebalo biti “laganini”, pa tako i hrana. U mjesecima u kojima vladaju vrućine uvijek nam više odgovaraju laganiji obroci, po mogućnosti oni čija priprema ne oduzima previše vremena, pogotovo kada je riječ o kuhanju i pečenju. Evo nekoliko ideja za ukusne ljetne ručkove koje ćete napraviti brzo i jednostavno, uz minimum vremena provedenog uz štednjak ili pećnicu.

Špageti od tikvica, gotovo kao pravi!

Jeste li već isprobali špagete od tikvica? Ta zdravija alternativa tjestenini idealna je za ljetni obrok, a poput klasičnih špageta može se kombinirati sa svime i svačime. Za idealne špagete od tikvica potreban vam je poseban rezač povrća, tj. spiralizator, iako ih možete narezati i nožem na duge uske trakice (doduše, to zahtijeva malo više vremena i strpljenja). Rezance od tikvica možete jesti sirove, možete ih kratko popržiti na maslinovu ulju ili potopiti na minutu-dvije u kipućoj vodi i zatim dobro ocijediti. Začinite ih solju, paprom, granulama češnjaka ili nekim drugim suhim začinom po želji, a možete ih pomiješati s pečenim cherry rajčicama, komadićima pržene piletine ili gljivama, preliti s nekim gušćim umakom, posuti parmezanom… Ma sigurno ćete pronaći kombinaciju koja će vam se svidjeti!

Uz kus-kus ne manjka inspiracije

Kus-kus je vrsta sitne tjestenine koju ćete u našim trgovinama najčešće pronaći u instant obliku, što znači da je možete pripremiti u trenu. Željenu količinu kus-kusa dovoljno je posoliti, preliti kipućom vodom i ostaviti otprilike 5 minuta da zrnca omekšaju i budu spremna za konzumaciju. Možete ga koristiti kao zamjenu za rižu, ali dobro se “snalazi” i u salatama, tortiljama, juhama, čak i u desertima. 
Evo jedne ideje za brzinsku salatu: nasjeckajte crvenu papriku, svježe krastavce i rajčice na kockice, pomiješate sve s ohlađenim kus-kusom, ubacite crne masline i nekoliko kockica feta sira. Sve prelijete s malo maslinova ulja, dodajte nekoliko kapi limunova soka, ubacite mrvicu peršina, suhog vlasca, papra ili nekih drugih začina po želji i – ukusan obrok je spreman. Imate možda avokado pri ruci? Odlično, ubacite nekoliko tanko narezanih kriški avokada i dodatno obogatite svoju ljetnu salatu.

Uvijek praktična tunjevina

S konzervom tunjevine mogu se uistinu učiniti čuda. Tunjevina vam može poslužiti za ukusan umak za tjesteninu, izvrsna je u širokoj lepezi salata, ali i odlična za vrlo ukusne polpete. Za te slasne polpete ocijedite jednu veću konzervu tunjevine, dodajte jaje, krušne mrvice, malo nasjeckanog češnjaka, nekoliko žličica naribanog parmezana, sol i papar. Možete ubaciti i malo nasjeckanog luka te dodati žličicu limunova soka. Promiješajte smjesu i oblikujte polpete te ih pržite nekoliko minuta na ulju dok ne dobiju zlaćanu boju. Možete ih poslužiti uz zelenu salatu, matovilac, umak na bazi grčkog jogurta, rižu, kus-kus… Što god vam je zgodno i praktično za pripremiti.

Ako ipak ni ljeti ne uspijevate potpuno odoljeti “jačoj” hrani, spas stiže u obliku Reflustat oralne suspenzije za ublažavanje žgaravice. Sadrži prirodne sastojke, djeluje brzo i ima dugotrajan učinak!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

inspiracija-za-brze-i-lagane-ljetne-rukove-ndash-jgl-obitelj