7 savjeta za sigurno sunčanje

Iako nam je vitamin D prijeko potreban za normalno funkcioniranje organizma te ga ljeti posebice dobivamo iz sunca, prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama, nažalost, može ostaviti i negativne posljedice na koži. Kako biste ovog ljeta dobili lijep ten, ali i zaštitili svoju kožu, slijedite naše savjete.

Izbjegavajte najjače sunce

Najbolje je izbjegavati sunčanje između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače i najopasnije. Ako se ipak odlučite na to ili morate tada biti na otvorenom, pokušajte ostati u hladu što dulje te se izlagati direktnom suncu u kratkim intervalima od 5 do 15 minuta. 

Koristite šešir i sunčane naočale

Vrlo je često fokus kod zaštite od sunca na koži, a pritom zaboravljamo na oči i kosu/tjeme. Šešir s velikim obodom pomoći će zaštititi lice, uši i vrat od sunca, a sunčane naočale s UV zaštitom štite oči od štetnih UV zraka. 

Nanosite kremu za sunčanje

Čak i ako želite postići preplanuli ten, uvijek, ali uvijek koristite kremu za sunčanje s visokim faktorom za zaštitu od UV zraka. Nanesite je 30 minuta prije izlaska na sunce i redovito je nanovo nanosite svaka 2 sata, osobito nakon plivanja ili znojenja. Ne zaboravite na usne i stopala! Nanesite balzam za usne sa SPF-om kako biste zaštitili nježnu kožu usana od opeklina. Također, ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje na stopala, posebno ako provodite mnogo vremena na otvorenom u sandalama ili japankama.

Tek nakon što ste zaštitili svoju kožu, možete razmišljati o proizvodima za ubrzano tamnjenje. Oni će ubrzati rezultate, ali samo ako se koriste prema uputama te uz SPF kao podlogu.

Izbjegavajte solarije

Solariji mogu izazvati oštećenje kože i povećati rizik od raka kože. Bolje je potpuno ih izbjegavati, a svoj brončani ten postići prirodnim izlaganjem suncu.

Budite svjesni refleksije

Imajte na umu da se sunčeve zrake mogu odraziti od pijeska, vode i drugih površina, što može povećati izloženost suncu, tako da potamniti možete čak i kad se ne sunčate.

Unosite dovoljno tekućine

Osigurajte dovoljan unos tekućine dok ste na suncu kako biste izbjegli dehidraciju. To će spriječiti neujednačen ten, odnosno smanjiti suhoću kože i njezino prhutanje. Zahvaljujući dobroj hidraciji, i vaš brončani ten dulje će se zadržati.

Redoviti pregledi kože

Redovito provjeravajte svoju kožu kako biste uočili moguće promjene ili nepravilnosti. Ako primijetite ikakve promjene na koži, potražite savjet dermatologa. Svako izlaganje suncu određeni je rizik, stoga u prvom redu čuvajte svoje zdravlje.

Pridržavanjem navedenih savjeta, možete uživati u sunčanju na odgovoran način i zaštititi svoju kožu od štetnih učinaka UV zraka, a ujedno ostvariti i toliko željeni savršeno preplanuli ten. Naravno, ponekad se dogode i propusti, koje skupo platimo jer pretjerano izlaganje suncu može dovesti do opeklina, a tada ne razmišljamo o tome kako će naš ten super izgledati s novom haljinom, nego kako ublažiti nelagodu, svrbež i crvenilo. Tu uskače Combusten sprej koji zahvaljujući svojim blagotvornim sastojcima, instantno pruža osjećaj olakšanja i umirenja kože te ona odmah postaje regenerirana, nahranjena i hidrirana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

7-savjeta-za-sigurno-sunanje-ndash-jgl-obitelj