Situacije u roditeljstvu o kojima se nedovoljno priča

Biti roditelj posao je od 0 do 24 sata, 365 dana u godini. Zahtjevan, dugotrajan ali neopisivo ispunjujući životni ciklus koji najbolje/jedino razumije samo roditelj. Koliko god taj “posao” nosi veselja i ljubavi, nerijetko zaboravljamo i onu drugu stranu, o kojoj se nedovoljno – svjesno ili pak nesvjesno – priča. Vrijeme je da to promijenimo!

Obiteljske svađe

Trzavice i prepirke neizostavan su dio života svake obitelji, partnerstva ili prijateljstva. Zbog svađa se mijenja dinamika cijele obitelji te se negativna energija prenosi i na djecu. Ne postoji idealan način na koji se mogu riješiti obiteljske svađe, ali svakako je jasno da one postoje te da ih ne treba uvijek nužno skrivati. Djecu je potrebno prije svega zaštiti i truditi se da ne utječemo na njihovu rutinu, ali ne treba im lagati. Ovisno o njihovoj dobi, potrebno je s njima razgovarati te im na razumljiv objasniti način da se prolazi kroz određeno stresno razdoblje, uz napominjanje kako oni nisu krivi za nastanak trzavica. Parovi koji su cijelu vezu prošli bez većih svađa mogu doživjeti šok jednom kad dobiju djecu jer je roditeljstvo izazovan posao i donosi brojne probleme. Izabrati tip roditeljstva važna je odluka; čak i prije nego što se dijete rodi roditelji izaberu jedan tip, međutim, kad dijete poraste, način roditeljstva može se mijenjati. To je vrlo često razlog brojnih svađa unutar mladih obitelji. Biti strog ili pak opušten roditelj, nikako nije jednostavna odluka, kao niti odnos “dobar policajac – loš policajac”, koji prakticiraju brojni roditelji. Dobrom komunikacijom, kompromisom i željom da se vrati sklad u obitelj, može se postići dosta toga. Nerijetko je u tim situacijama potrebna i stručna pomoć, ali tražiti je, često je tabu. Zašto se sramiti onoga što će pomoći i usmjeriti vas na pravi put?! Nema ništa loše u tome, naprotiv, to je hrabar korak koji mnoge obitelji trebaju napraviti. 

Bolesti bližnjih osoba

Kad se pojave bolesti, osobito one teže izlječive, ljudi mijenjaju svoje ponašanje, što može izazvati i promjenu u obiteljskom okruženju. Najčešće pritom ispaštaju djeca koja ne mogu shvatiti zašto se roditelj više ne igra s njima ili se ne smije igrati, zašto ih ne vode na izlete, druženja s prijateljima i slične aktivnosti. Bolest testira ljudske granice do krajnjih limita te je često i razlog raskida parova koji ne mogu podnijeti “teret” koji dolazi s njom. Isto tako, bolest uglavnom ne možemo predvidjeti te znati kako će naša budućnost izgledati. U situacijama kad bolest nastupi, kako bi se cijela obitelj održala na okupu i ostali jaki u teškim trenucima, najvažniji je krug obitelji i bliskih prijatelja. Roditelji možda neće moći preuzimati sve obveze djece kao što su dotad radili, ali zato su tu bake i djedovi, tete i ostala rodbina koja može uskočiti i pomoći u odgoju djece.

Burnout svakog roditelja

Novopečeni roditelji osobito se često nađu pred burnoutom jer im se život mijenja iz temelja. Sati nespavanja te briga o novorođenčetu uzimaju mnogo energije. Žene često prolaze i kroz razdoblje baby bluesa odnosno postporođajne depresije, a to treba shvatiti ozbiljno i dopustiti ženi da se odmori, dobije potrebnu pomoć te joj pristupiti bez osuda. Poslije kroz život, događa se da parovi zaborave da su prije svega partneri i ljubavnici pa im se život svede na odgajanje djece, a to pak dugoročno znači udaljavanje jednog od drugoga. Stoga je održavanje iskre u vezi itekako važna tema svakog roditeljskog para i ne smije se olako prepuštati sreći ili vremenu. 

Roditelji su stupovi obitelji koji zajedničkim snagama grade i podižu. Prepreke su posvuda, čak i u sitnicama koje smatramo beznačajnima u određenom trenutku. Nema zlatnog pravila o tome kako biti sretan roditelj, pravila pišemo sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

situacije-u-roditeljstvu-o-kojima-se-nedovoljno-pria-ndash-jgl-obitelj