Što se događa s morem tijekom zime

Iako je onima koji uz njega žive more faktor koji svakodnevno znatno utječe na njihov život, većini nas zanimljivo je uglavnom tijekom ljeta. Stoga, mnogi od nas i ne znaju što se s njim događa zimi.

Zimi se samo rijetki kupaju u moru jer se njegov površinski sloj djelovanjem hladnijega zraka ohladi pa temperatura površinskog sloja pada i za više od 10 stupnjeva, a tijekom vjetrovitog razdoblja i mnogo više. Ipak, za razliku od nekih sjevernijih mora, naše Jadransko more nikad se ne smrzava. Razlog tome je njegova slanost – naime, ovisno o slanoći mora, ono se zimi smrzava na većim temperaturnim minusima. No, općenito je kod morske vode temperatura smrzavanja niža nego kod slatkovodne, a u Jadranu bi trebala biti još i niža jer je ono malo slanije more od prosjeka. S obzirom na to da se ne smrzava te u nižim slojevima zadržava konstantnu temperaturu, more djeluje kao prirodni regulator temperature zraka: ljeti umanjuje nesnošljive vrućine, a zimi grije sloj zraka tik uz svoju površinu, zbog čega su zime uz Jadransko more (izuzev vjetrovitih dana) uglavnom znatno ugodnije nego na kopnu. 

Zbog staloženijeg površinskog sloja i izostanka kupača, more je zimi bistrije, s ljepšim plavim i zelenim tonovima. Razlog tome je i činjenica da niža temperatura ne pogoduje rastu i cvjetanju planktona, što ljeti može dodatno smanjiti prozirnost površinskog sloja. Na prozirnost utječe i prisutnost priobalnih izvora, što karakterizira pojedine dijelove Jadrana, gdje je zbog plićeg mora, ali i konstantnog dotoka vode površinski sloj neminovno zamućeniji. Prisutnost slatkovodnih izvora može pridonijeti još jednoj pojavi, posebno tijekom zime – stvaranju magle na morskoj površini. Kako je slatkovodna voda koja utječe u more uglavnom hladnija od morske, dolazi do stvaranja vodene pare koje se uglavnom zadržava na površini mora, stvarajući pomalo bajkovite prizore. Nju najčešće rastjera dolazak bure, koja donosi hladnije, ali i vedrije vrijeme te bolju vidljivost na moru. 

Međutim, svako godišnje doba u priobalnim krajevima ima svoje čari pa tako i zima, a jedna od njih je i vrijeme izlova ukusnih morskih plodova: tijekom zimskih mjeseci izlovljavaju se najukusniji morski plodovi poput lignji, školjki i morskih listova. 

Stoga, nikako nemojte izbjegavati odlazak na more ni zimi jer će vam njegovi fantastični mirisi otvoriti sva čula – neki začepljene dišne puteve, a neki apetit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-se-dogaa-s-morem-tijekom-zime-ndash-jgl-obitelj