Riješite se problema s probavom nakon blagdana

Raskošna trpeza neizostavan je dio svakog blagdanskog druženja s obitelji i prijateljima, što je lijepo, ali i – kako se pokazalo – može imati svoju cijenu u vidu nekih probavnih neugodnosti. Ako vam je nakon slasnih pečenki i zasitnih torti ostao težak osjećaj u želucu ili se pak borite sa simptomima žgaravice i usporenom probavom, saznajte što vam je činiti. 

Postavite granice

Prejedanje izaziva mučninu, nadutost i žgaravicu, dok prekomjeran unos alkohola negativno utječe na probavu, a nakon blagdanskog razdoblja, mnogi se suočavaju s navedenim problemima. Stanite na loptu i prejedanje zamijenite planiranim obrocima te se oduprite pritiscima okoline da isprobate baš sve što vam se nudi i nakon blagdana. Ograničiti unos kofeina, gaziranih pića i umjetnih sladila također se preporučuje s obzirom na to da šećer pojačava lučenje želučane kiseline. 

Jedite polako

Sirova, masna i začinjena hrana teško se probavlja, stoga bi takve obroke trebalo svesti na manje porcije i svaki zalogaj prožvakati barem dvadeset puta kako bi se hrana dobro razgradila, a prekomjerno ubacivanje zraka izbjeglo. S novom godinom valja uvesti i neke promjene u svoju prehranu. Preporučuje se bazirati je na zdravim namirnicama te paziti na količinu i raspored obroka, a savjetuje se jesti svakih pet sati. Dakle, ključ je jesti manje, a češće. 

Pojačajte unos vode i vlakana

Uz obilje vlakana i živih bakterijskih kultura, zatvor, nadutost i neugodni plinovi uzrokovani fermentacijom ostataka neprobavljene hrane postaju stvar prošlosti. Pijte barem dvije litre vode dnevno ili pojačajte unos voćnih sokova i bistrih juha. Također, kao međuobroke uvedite više voća, povrća, žitarica i fermentiranih mliječnih proizvoda. 

Osjetite li ipak grčeve i neugodan osjećaj žarenja u želucu, posegnite za dodacima prehrani Prolife. Jedna dnevna doza nakon jela osigurava obilje dobrih bakterija koje tjeraju probavne tegobe i pomažu vratiti ravnotežu narušene crijevne mikroflore, a kompleks vitamina B6 i B12 pridonosi normalnom stvaranju energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

rijeite-se-problema-s-probavom-nakon-blagdana-ndash-jgl-obitelj