Kako vam prakticiranje zahvalnosti može obogatiti novu godinu

Zahvalnost se često provlači kao tema kroz društvene mreže i možda mislite da je riječ o novom trendu, ali zapravo zahvalnost je mrvicu drukčiji psihosocijalni pristup životu, a pomaže vam da budete sretniji i ispunjeniji. Izvrsno, ali kako?

Kako vam zahvalnost pomaže da budete sretniji?

Mnogi znanstvenici, kao i mnoge poznate ličnosti ističu kako je zahvalnost jedan od ključnih čimbenika sreće. Često, povučeni svakodnevicom koja nas nosi zaboravimo na sve one “sitnice” i stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, poput krova nad glavom i toplog doma, zdrave i sretne djece, mirnog dana, novih prilika i slično. Sigurno ste se nekad zatekli u situaciji da se previše fokusirate na stvari koje nemate, a ono što imate nekako se jednostavno podrazumijeva. No, upravo nam fokus na ono što imamo pomaže da percipiramo kako doista imamo mnogo. Doduše, nekome je naše mnogo previše, a nekome premalo, tako da su takve percepcije dosta subjektivne. Uz to, zahvale i fokus na dobre stvari i ljude koji nas okružuju, posebno pred kraj dana, pomažu nam da se opustimo i maknemo iz overthinking faze koja nas često napada dok pokušavamo utonuti u san. 

Postupno, kada tu praksu usvojite i kad vam postane uobičajena, osjećat ćete se sretno i bit ćete svjesni svega onoga pozitivnog što vas okružuje pa će i sam osjećaj ispunjenosti doći spontano. Osim toga, na budućnost ćete gledati optimistično i taj neki smisao života koji svi tražimo činit će se bližim. Istraživanja kažu da osobe koje zahvalnost prakticiraju svaki dan imaju manje izgleda da budu depresivne ili anksiozne, a i razina stresa im opada.

Kako prakticirati zahvalnost?

U početku će vam sigurno biti teško izdvojiti za što ste sve u danu zahvalni. No, pokušajte to staviti na papir. Izdvojite nekoliko stvari/osoba/osjećaja u danu na kojima ste zahvalni, bilo da je to nešto općenito poput “zahvalan/na sam na ugodnom domu koji stvaram s obitelji” ili pak na zdravlju, ali možete biti i specifičniji, poput zahvalnosti za neke susrete koji su se u danu dogodili, za male dobre stvari koje ste napravili tijekom dana, za djecu koja su naučila nešto novo itd.

Nakon nekog vremena – kada se vaš fokus promijeni – taj će vam proces biti znatno jednostavniji. Možete također zahvaliti osobama koje pozitivno utječu na vaš život ili pak svome tijelu koje vam služi na najbolji mogući način u svemu što zamislite. 

Ako počnete s tom praksom upravo od Nove godine, sigurno ćete vidjeti pozitivne promjene u percepciji svijeta oko sebe u odnosu na prošlu godinu. Mi vam želimo da dostignete tu razinu sreće.

Ne morate čekati 1. siječnja. Danas je baš super dan koji možete završiti s na čemu sam sve danas zahvalan/na

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-vam-prakticiranje-zahvalnosti-moe-obogatiti-novu-godinu-ndash-jgl-obitelj