Prva pomoć kod opekline meduza

Ljetno uživanje u moru može pokvariti neočekivan susret s nekim od njegovih posebnih stanovnika: meduzom, vlasuljom ili morskim ježincem. Taj susret najčešće završava bolnim nadraživanjem kože, koje može potrajati i nekoliko dana, zbog čega je dobro znati kako si pomoći već u prvom trenutku neugodnog susreta.

Morske radosti može pokvariti susret s kojim od brojnih žarnjaka u našemu moru: meduzom ili vlasuljom. I dok je susret s meduzom mrvicu teže izbjeći jer su najčešće vrlo svijetle boje, gotovo prozirne pa ih je teško ugledati te slobodno plivaju morem, vlasulje su uglavnom pozicionirane na stijenama, zbog čega ih je, ako ih se na vrijeme ugleda, lakše izbjeći. Kada je riječ o vlasuljama, najozbiljnije i najneugodnije ozljede prijete nudistima. Oni, naime, zbog pomanjkanja opreza pri izlasku iz mora nerijetko zadobiju neugodne opekline po genitalnom području kada nezaštićenog donjeg dijela tijela sjednu na stijenu na kojoj se smjestila vlasulja. 

Što se zapravo događa pri susretu s nekim od žarnjaka?

Problem je u tome što ekstremiteti tih životinja sadrže žarne žlijezde pomoću koji omamljuju svoj plijen kako bi se prehranile i preživjele, a s obzirom na to da se i ljudsko tijelo sastoji od tkiva kakvo ima i njihov plijen, ono nije otporno na toksine koji se kriju u njihovim žarnicama, a služe omamljivanju plijena.  Stoga se pri susretu s kojom od tih brojnih morskih životinja događa neugodna kožna reakcija popraćena žarenjem, crvenilom i plikovima na koži, koja u težim, ali ipak rijetkim slučajevima može izazvati i druge simptome kao što su glavobolja, mučnina pa čak i nesvjestica. No, situacija uglavnom ostaje samo na kožnoj reakciji.  Međutim, ako je riječ o većoj zahvaćenoj površini kože, neugoda može potrajati i nekoliko dana pa čak i dovesti do nekroze tkiva. 

Zbog pomanjkanja opreza pri izlasku iz mora, nudisti nerijetko zadobiju neugodne opekline po genitalnom području kada nezaštićenog donjeg dijela tijela sjednu na stijenu na kojoj se smjestila vlasulja.

Kako si pomoći nakon bliskog susreta s meduzom ili vlasuljom?

U slučaju kontakta s nekim od žarnjaka, potrebno je što prije izaći iz mora te zahvaćeni dio isprati morskom vodom kako bi se otklonili potencijalni ostaci žarnih stanica koje su se možda zalijepile za kožu.

Zahvaćeni dio nikako se ne smije ispirati običnom vodom jer ona može aktivirati toksine u preostalim žarnim stanicama koje su još možda na koži. Nakon toga preporučuje se na zahvaćeni dio staviti led ili neki drugi hladni oblog, a blagotvorno djeluju i oblozi od kvasine. 

Poželjno je uza se imati i masti kao što su Combusten, koja ima umirujući učinak i hladi, te Pantexol Repair, koja će, nakon što se oštećeno tkivo smiri, pomoći da površinski sloj brže zacijeli. Kako je kod oba proizvoda riječ o malim pakiranjima, možete ih svugdje ponijeti sa sobom pa tako i na plažu, a moguće ih je nabaviti bez liječničkog recepta u gotovo svakoj ljekarni.     

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *