5 uzroka ljetnih osipa

Ljeto donosi godišnji odmor, kupanje i uživanje, ali i neke neugodne stvari kao što su sparina, umor i problemi s tlakom. Osipi na koži također nisu rijetkost, a nekoliko specifičnih ljetnih “pojava” posebno im pogoduje.

Znoj
Kako bi se naše tijelo rashladilo i spasilo od pretjeranih vrućina, moramo se znojiti. No, učestalo i snažno znojenje može dovesti do začepljenja kanalića u žlijezdama znojnicama, zbog čega mogu nastati sitni prištići, odnosno osip zvan miliarija. Najčešće se pojavljuje na pregibima, poput vrata, prepona, pazuha te ispod dojki. Liječi se sušenjem i hlađenjem zahvaćenih dijelova.
Sunce
Alergija na sunce ili fotoalergija jedan je od čestih razloga što se upravo ljeti pojavljuje osip na koži. Zapravo je uglavnom riječ o lošoj kemijskoj reakciji između sunčeve svjetlosti i nekog kozmetičkog preparata koji ste nanijeli na kožu. Može izazvati snažan svrbež, ali najčešće prestaje kad prestanete koristiti sporni preparat.
Vlaga
Nije isključivo znoj uzrok osipa na pregibima. I predug boravak u mokrom kupaćem kostimu može dovesti do upala na preponama, ali i do gljivičnih infekcija. Stoga, ako izravno iz mora bježite u hlad, presvucite se u suhi kupaći kostim.
Sol
Morska se voda uglavnom smatra ljekovitom, a boravak na plaži obično donosi brojne benefite. Međutim, tome nije tako ako imate problema sa suhom kožom. U tom slučaju sol iz morske vode može dovesti do iritacije, što u konačnici može rezultirati neugodnim osipom. Stoga, ako vas muči suha koža, odmah nakon izlaska iz mora istuširajte se slatkom vodom te ne štedite na ulju za sunčanje – nastojte hidrirati svoju kožu što je više moguće.

Biljke
Ljeti prirodni svijet buja, no, koliko god to bilo privlačno, valja pripaziti jer mnoge biljke sadrže razne sastojke koji mogu izazvati alergijsku reakciju, koja se pak manifestira kao neugodni osip. Stoga, budite oprezni pri kontaktu s nepoznatim raslinjem dok se zabavljate uz vrtni roštilju kod svojih prijatelja. Međutim, ako vam se već, iz bilo kojih razloga, pojavio osip, pomoć možete potražiti u ljekarni, odnosno kupiti Pantexol Repair ili Combusten mast. Prva pomaže zacjeljivanju ranica koje su nastale iritacijom, dok Combusten smiruje blaže alergijske reakcije. On sadrži maslinovo ulje, a uz pomoć efekta hlađenja olakšava simptome osipa kao što su ružno crvenilo i neugodan svrab.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Naše prve morske radosti