Proljev na putovanju: kako ga izbjeći i tretirati

Ljeto je vrijeme brojnih radosti, a izleti i putovanja definitivno su radosti kojima se najviše veselimo. Ako ste i vi od onih koji žude za novim područjima, novom hranom i novim iskustvima, nastavite čitati jer vam donosimo savjete o tome kako izbjeći i tretirati ne baš ugodne posljedice crijevnih tegoba koje vas na putu mogu iznenaditi na svakom koraku. 

Naučite izbjegavati zamke 

Putnički proljev možete zaraditi i na kratkim relacijama jer bakterijama, virusima i parazitima doslovno smo okruženi. Nadutost, grčevi i hitna potreba za pražnjenjem crijeva praćena tekućom stolicom obično se javljaju 12 do 72 sata nakon konzumacije zaražene hrane ili vode. 

Stoga bi na putovanju valjalo pripaziti gdje i što jedete te se novim okusima inspirirati isključivo u restoranima provjerene reputacije, a ne po lokalnim štandovima. Osim toga, valjalo bi izbjegavati i slastice te mliječne proizvode izložene u vitrinama na sobnoj temperaturi (da, mislimo i na sladoled) te se opskrbiti dovoljnom količinom flaširane vode. 

Problem vam mogu uzrokovati i termički nedovoljno obrađeno meso, školjke, jaja, sirovo povrće i već oguljeno voće. Stoga se nemojte pomamiti za najekstravagantnijom opcijom na meniju, nego prije narudžbe dobro proučite sastojke. Ako se nakon ručka poželite počastiti kavom ili rashladiti cijeđenim sokom punim leda, razmislite ipak dvaput i osvježenje radije potražite u dobro rashlađenom i tvornički zatvorenom soku.

Zaraziti se možete čak i ako pazite što i gdje jedete, i to kontaminiranim rukama, a, budimo realni, u stranoj zemlji ili novom gradu realno je za očekivati da će vam svašta proći preko ruku. Da biste tu šansu sveli na minimum, poželjno je da kad god možete operete ruke i pri ruci uvijek imati dezinfekcijsko sredstvo te da ga često koristite. Osim toga, izbjegavajte dirati kosu i lice jer bakterije će put do organizma vrlo brzo naći i tim putem. 

Čime tretirati proljev dok ste na putu?

Nepredviđene situacije poput iznenadnog proljeva vaš pomno isplaniran i jedva dočekan odmor sasvim će sigurno pretvoriti u noćnu moru. Stoga je važno dobro i na vrijeme pripremiti se kako biste kući donijeli samo lijepe uspomene. Iskustva svih nesretnika koji su to neugodno iskustvo proživjeli, bilo iz prve, bilo iz druge ruke, naučila su nas koliko je važno na putu imati kvalitetne proizvode poput kapsula ili tableta za žvakanje Prolife

Za oporavak crijevne flore dodaci prehrani koji sadrže dobre bakterije prijeko su potrebni. Prolife koji obiluje živim bakterijskim kulturama, glukooligosaharidom te kompleksom B vitamina ne samo da će pridonijeti uspostavi normalne funkcije imunosnog sustava, nego će povoljno djelovati i na skraćivanje trajanja proljeva. 

Uz njega, neka vam se pri ruci nađu i tablete Dramina te slani krekeri koji će mučninu i povraćanje sasjeći u korijenu te tako pružiti organizmu priliku da se oporavi što prije. 

Osim toga, voćni sokovi, čiste juhe te rehidracijske otopine i nezaslađena pića bez kofeina izvrsni su za nadoknadu izgubljenih minerala i elektrolita (što je apsolutno nužno ako vas muči proljev), a neće iritirati stijenku crijeva.

Sada kada sve znate (a nadamo se i sve što je potrebno imate), ostaje nam jedino zaželjeti vam sretan i miran put! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

proljev-na-putovanju-kako-ga-izbjei-i-tretirati-ndash-jgl-obitelj