Četiri pravila prehrane kod vaginalne gljivične infekcije

S vaginalnom gljivičnom infekcijom muku muče tri od četiri žene u svijetu, a neke agoniju te nezahvalne borbe prolaze i po nekoliko puta u životu. Svrbež vaginalnog područja, crvenilo stidnih usana, bol pri mokrenju i spolnom odnosu kao izolirani simptomi mogu upozoravati na mnogo toga. Ali, kada ih prati obilan, mliječni i gotovo sirast iscjedak, možete biti sigurni da ste “u raljama” vaginalne gljivične infekcije.

Što je vaginalna gljivična infekcija?

Vaginalne gljivične infekcije nastaju razmnožavanjem gljivice Candide koja je u maloj količini prirodno prisutna u rodnici. Do njezina buktanja pak dolazi zbog smanjenog broja dobrih bakterija, što negativno utječe na ravnotežu vaginalne mikroflore. 

Ponekad je to posljedica prirodnih promjena koje se u organizmu događaju kao posljedica trudnoće, menopauze, autoimunih bolesti i korištenja lijekova, ali češće je riječ o drugim čimbenicima. Nagomilan i zanemaren stres, neadekvatna i pretjerana higijena rodnice i neodgovorno spolno ponašanje, uzroci su o kojima bi također valjalo promisliti pojavom prvih simptoma. 

Kako je nesvjesno hranimo?

Ako je vjerovati staroj izreci koja kaže da si ono što jedeš, prehrana je također stavka koju bi trebalo prilagoditi jednom kada počnete s liječenjem vaginalne infekcije. S obzirom na to da se gljivice hrane šećerom, vi, logično, ne biste trebali. Osim toga, za razmnožavanje im je prijeko potrebna fermentacija pa im i tu idete na ruku ako jednostavno ne možete zamisliti dan bez mliječnih proizvoda, octa ili čaše do dvije vina nakon ručka.   

Kako zaštititi svoje intimno zdravlje?

  • Bez šećera i alkohola, molimo 

Kako bi organizam brzo i u potpunosti povratio izgubljenu ravnotežu, gljivici treba oduzeti primarni izvor hrane – šećer. Dakle, odolite toj čokoladi ili kolaču koji vas mami iz vitrine slastičarnice, a u trgovini uzdignute glave prođite pokraj police sa slatkišima, medom, džemom, sokovima, gaziranim pićima i alkoholom.

  • Konzumirajte odabrane mliječne proizvode

Uz izvore jednostavnih šećera, iz prehrane se preporučuje eliminirati i mlijeko te sve proizvode na toj bazi, uz iznimku jogurta i kefira koji su puni probiotika. S obzirom na to da organizmu trebaju upravo probiotici da se obrani i povrati ravnotežu vaginalne mikroflore, preporuka je konzumirati ih što češće. Pomoći si svakako možete i kapsulama Lactogyn s odabranim bakterijskim kulturama blagotvornim za intimno zdravlje.

  • Poštujte pravilo 60 : 20 : 10 : 10

Pri planiranju dnevnih obroka, za intimno zdravlje najbolji se pokazao omjer od 60 posto povrća, 20 posto proteina, 10 posto složenih ugljikohidrata i 10 posto voća. Drugim riječima, vaši saveznici u borbi s gljivicama su riba, jaja, mahunarke, piletina, riža, zob, pšenica cjelovitog zrna te lisnato zeleno i korjenasto povrće. Ne bilo vam teško, pobrinite se da ih na jelovniku imate dovoljno (često).

  • S voćem oprezno

S voćem ipak pripazite jer neke vrste poput manga, papaje, ananasa, šljive, lubenice i smokava prave su riznice fruktoze pa bi i samo jedan slučajni zalogaj poništio sav trud koji ste uložili u pripremu izbalansiranih obroka. Znamo da se podrazumijeva, ali ipak ćemo napomenuti: sušeno voće veliki je no-no za one koje se liječe od gljivičnih infekcija. Ako baš morate nešto grickati uz omiljenu seriju, opskrbite se radije bademima, orasima, lješnjacima i indijskim oraščićima. 

1 komentar

  • Šošić Jelica says:

    Nemam vaginalnu kandidu ali imam u grlu zbog operacije krajnjika u kasnim godinama.U bolnici sam dobila infekciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

etiri-pravila-prehrane-kod-vaginalne-gljivine-infekcije-ndash-jgl-obitelj