Naučite sve vrste hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija se odnosi na stanje u kojem određeni dijelovi kože zbog povećane proizvodnje melanina postaju tamniji od okolne kože. Melanin je pigment koji daje boju koži, kosi i očima. Međutim, različiti faktori mogu utjecati na povećanu proizvodnju melanina i rezultirati hiperpigmentacijom.

Postoji nekoliko različitih vrsta hiperpigmentacije, a neke od najčešćih su:

Melazma

Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja se obično javlja na licu, posebno na čelu, obrazima i gornjoj usni. Uzrok melazme mogu biti hormonalne promjene, izlaganje suncu ili genetska predispozicija. Melazma se često javlja kod žena tijekom trudnoće ili zbog uzimanja oralnih kontraceptiva.

Lentigo

Lentigo, hiperpigmentacija poznata i kao “staračke pjege” ili “sunčane pjege”, su male smeđe mrlje koje se javljaju na koži kao rezultat izloženosti suncu tijekom duljeg razdoblja. Obično se javljaju na područjima koja su izložena suncu, poput lica, ruku i ramena.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Ova vrsta hiperpigmentacije javlja se nakon upale ili oštećenja kože, kao što su akne, ozljede ili dermatitis. Nakon što se upala povuče, može ostati tamna mrlja na koži. PIH može biti privremen i nestati s vremenom, ali može biti i trajan.

Poikiloderma Civatte

Poikiloderma Civatte vrsta je hiperpigmentacije koja se javlja na vratu i dekolteu. To stanje obično utječe na žene srednjih godina. Karakterizira ga kombinacija crvenila, smeđih mrlja i promjena pigmentacije.

Hiperpigmentacija nakon ožiljaka

Nakon zacjeljivanja ožiljaka, koža može postati tamnija od okolne kože. Ova vrsta hiperpigmentacije može se pojaviti nakon operacija, opekotina, rezova ili drugih ozljeda kože. No, svakodnevnom se primjenom vitamina E – koji zahvaljujući svojim regenerativnim svojstvima potiče obnavljanje kože – povećava sposobnost zadržavanja vlage u kože te se tako smanjuju i ožiljci. Dodajte nekoliko kapi Holyplant vitamin E+ koncentrata u vašu omiljenu kremu za njegu lica. Za blistav sjaj kože tu je Holyplant Hijaluronski serum koji obnavlja kožu, popunjava fine linije, sprječava gubitak vlage i istodobno hrani kožne stanice.

Prepoznavanje vrste hiperpigmentacije najbolje je povjeriti dermatologu ili kozmetičkom stručnjaku. Oni će vam iznijeti stručnu procjenu stanja vaše kože i pravilnu dijagnozu. Ovisno o vrsti i uzroku hiperpigmentacije, bit će vam preporučene različite metode liječenja, uključujući kreme, losione, kemijske pilinge, laserske tretmane ili pak postupke izbjeljivanja kože.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nauite-sve-vrste-hiperpigmentacije-ndash-jgl-obitelj