Primjećujete li madeže i pigmentacijske promjene na koži?

Ljeto je odavno završilo i krajnje je vrijeme za svojevrsnu “inventuru”, odnosno provjeru u kakvom nam je stanju koža. Sunce pruža mnoge dobrobiti za zdravlje, ali pretjerano izlaganje UV zračenju može imati nepovoljno djelovanje na naše tijelo.

Različita posebna stanja ili pak zahvati na koži, poput dugotrajnog izlaganja suncu ili istiskanja bubuljica, mogu na njoj ostaviti trag u obliku promjene pigmenta. Takve su promjene posebno izražene kada se nalaze na licu, s obzirom na to da je riječ o dijelu tijela koje je tijekom cijele godine, neovisno o godišnjem dobu, otkriveno i izloženo. No, osim što pojava takvih mrljica može utjecati na naš izgled te nam izazivati neugodu, važnije je znati da one mogu biti i najava nekih neugodnih stanja ili ozbiljnih problema.

Madeži zaslužuju posebnu pozornost

Neki od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput tumorskih oboljenja kože, ponajprije se očituju kao promjene u pigmentu kože, stoga ju je potrebno redovito pregledavati, posebno ako imate velik broj madeža. Madeži su male kožne izrasline koje se razvijaju iz melanocita, stanica kože koje proizvode pigment.

Postoji više vrsta madeža:
Obični (melanocitni) – najrasprostranjeniji, pojavljuju se u bilo kojem razdoblju života i imaju različite oblike. Obično nisu veći od 1 cm.
Prirođeni (kongenitalni) – postoje na tijelu od rođenja ili nastaju u prve dvije godine života. Mogu biti mali, ali i narasti do velikih dimenzija. Kod njih postoji veći rizik od malignih pojava.
Atipični (displastični) – obično se javljaju u odrasloj dobi, odnosno nakon puberteta. Imaju asimetričan oblik, nepravilne rubove, neujednačenu boju i mogu nositi rizik od malignih promjena.
Plavi madeži – dijele se na obične i celularne plave madeže. Potonji su u pravilu veći i nose veću mogućnost maligne preobrazbe.
Spitz madeži – tvorevine ružičaste boje, obično na području lica, a najčešće se pojavljuju u djetinjstvu.
Halo madeži – omeđuje ih bijeli krug, odnosno depigmentirana zona na koži, a češći su kod djece i mladih.
Crveni madeži – nisu pravi madeži jer nastaju kao posljedica lokaliziranog nakupljanja krvnih žilica i kapilara. U pravilu se pojavljuju u zreloj dobi.

Promjena oblika ili boje madeža razlog je za preventivni posjet dermatologu.

Kako doskočiti mrljicama?

Promjene nastale zbog hiperpigmentacije mogu se uspješno sanirati. Iako je najvažnija prevencija, koja podrazumijeva korištenje krema za sunčanje s adekvatnim zaštitnim faktorom, smećkastim mrljicama moguće je doskočiti i nakon što se pojave.

Kozmetički proizvodi koji sadrže antioksidans niacinamid (vitamin B3) potiču ujednačavanje tena te mogu ublažiti ili u potpunosti ukloniti hiperpigmentacijske mrlje. Holyplant 10 % niacinamid serum sadrži i hijaluron koji hidrira kožu pa je pogodan za njegu dehidrirane i masne kože. Osim toga, jača obrambenu barijeru kože te tako pridonosi stvaranju zaštitnog površinskog sloja koji je štiti od štetnih utjecaja iz okoliša.

Pravilna njega kože, posebno lica, može potaknuti pravodobnu i uspješnu regeneraciju kože koja na sebi još uvijek broji tragove ljeta te pridonijeti tome da nam toplina ljetnog sunca ipak ostane u sjećanju samo kao lijepa uspomena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

primjeujete-li-madee-i-pigmentacijske-promjene-na-koi-ndash-jgl-obitelj